Producătorii agricoli europeni au găsit o soluție pentru a evita embargoul rusesc

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

După ce Rusia a interzis importurile de produse agroalimentare din Uniunea Europeană, fermierii caută soluții pentru a nu rămâne cu marfa în depozite. Alimentarea pieței negre este una dintre ele.

Una dintre variante este de a exporta legume, fructe, carne sau vinuri produse în spațiul comunitar în Rusia prin state care nu se află pe lista țărilor supuse interdicției de export.

„Trebuie să facem repede o strategie. Avem nevoie de contacte puternice, în condițiile în care situația se schimbă de la o săptămână la alta”, a declarat un distribuitor de fructe și legume din Marea Britanie, citat de Reuters. Acesta negociază cu potențiali parteneri din Cipru, astfel încât să poată exporta marfa în Rusia.

Antreprenorul britanic nu este singurul european care caută soluții. Embargoul impus de Rusia, ca răspuns la sancțiunile dictate de Vest ca urmare a implicării Moscovei în conflictul din Ucraina, îi va priva pe bogătașii ruși de plăcerea de a se delecta cu somon afumat din Norvegia, șuncă produsă în Italia sau brânzeturi franțuzești. Însă, ca și în perioada comunistă, mulți sunt siguri că noua elită rusă va găsi soluții pentru a ocoli controalele efectuate de vameși, astfel încât bunătățile europene să ajungă pe mesele lor.

În aceste condiții, mulți experți se așteaptă să crească exporturile de produse agroalimentare europene în țări „prietene” Rusiei, cum sunt China sau Turcia, sau învecinate cu Rusia, ca Belarus sau Kazahstan, iar produsele europene să fie vândute cu succes pe piața neagră din Rusia.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE