Producător: Lobby-ul pe care îl fac importatorii este mai puternic decât cel făcut de producători. Vina nu e la MADR

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Membrii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) au cerut Ministerului Agriculturii să le susțină demersurile, astfel încât să fie redusă taxa pe valoarea adăugată (TVA).

„Dacă se reduce TVA de abia din 2016 va fi prea târziu pentru salvarea unei industrii sufocată de importuri. Astăzi, intră în România pulpe la un preț de 4 lei pe kilogram, din Polonia, Germania, Olanda. Nu putem să vindem la un asemenea preț, pentru că nu acoperă nici măcar cheltuielile de producție. Aceste cantități ajung în România ca urmare a embargoului rusesc. Statistica oficială arată dezastrul în care ne aflăm, dar pe lângă importurile oficiale, intră tiruri cu marfă nedeclarată. Dacă s-ar reduce TVA, atunci cei care fac evaziune nu ar mai avea de câștigat, însă looby-ul pe care îl fac importatorii este mai puternic decât cel făcut de producătorii locali. MADR nu are nicio vină, ne-a susținut. Altundeva este problema”, ne-a declarat unul dintre producătorii care au participat la întâlnire cu conducerea MADR, care a avut săptămâna aceasta.

Pe lista solicitărilor formulate de membrii UCPR către MADR se află, în primul rând, reducerea TVA, găsirea unor formule de îmbunătățire a legislației în vederea protejării și stimulării producătorilor locali, eliminarea unor serii de bariere în dezvoltarea producției, cum este taxa impusă de ANSVSA pentru sacrificarea păsărilor în abatoare care poate ajunge și la 5.000 de euro. Tot legat de ANSVSA, producătorii au solicitat ca, pe cale de reciprocitate, nu doar produsele românești exportate să fie urmărite prin sistemul TRACES, ci și cele care intră în țară. Această măsură ar reduce considerabil evaziunea, sunt de părere producătorii.

De asemenea, UCPR a cerut reducerea costurilor cu mijloacele de transport, prin aplicarea diferențiată a taxei de utilizare a drumurilor naționale.

O altă solicitare vizează găsirea unei formule cu privire la etichetarea produselor din carne. Conform noilor reglementări europene, pe etichete trebuie precizată țara de origine a unui produs. România a fost victimă în scandaluri, cum a fost cel legat de carnea de cal, însă în mentalul colectiv a rămas ideea că producătorii români ar fi fost de vină, deși lucrurile au stat invers. Însă, după ce pe etichete va fi trecută ca țară de origine România, produsele exportate de producătorii noștri ar putea rămâne pe rafturi, din cauza acestor scandaluri, în care România a avut rolul acarului Păun.

Cererile formulate de UCPR vin în contextul în care sectorul a înregistrat pierderi de circa 41 de milioane de euro din cauza embargoului rusesc, mult peste estimările inițiale, ca urmare a scăderii exporturilor cu circa 10% în 2014, comparativ cu 2013, și a prețurilor cu aproximativ 8%.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE