Procesatorii renunta rand pe rand la laptele romanesc. Fermier: „Este groaznic!”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Tot mai multi crescatori de vaci de lapte ne-au semnalat ca administratorii punctelor de colectare si procesatorii ii anunta, rand pe rand, ca renunta sa le mai preia laptele. Notificarile vin cu aproximativ o saptamana inainte de sistarea colaborarii, astfel ca, pentru fermierul roman, este aproape imposibil sa nu ramana cu laptele nevandut.

In aceasta situatia sunt mai multi crescatori de vaci de lapte din comuna brasoveana Halchiu, care au fost instiintati de reprezentantii companiei Almera, unul dintre cei mai mari procesartori de lapte din judetul Bacau si proprietarul marcii „Panda”, ca, de luni, camioanele nu vor mai veni sa le ridice laptele.

„Relatia cu ei a fost buna pana acum. Plateau la timp si corect, dar ne-au zis, asa, deodata, ca nu mai iau laptele de luni. Tocmai acum, cand avem vaci de abia fatate si altele care mai au putin si fata. Este groaznic! Nu stiu ce o sa facem daca nu gasim unde sa dam laptele, din asta traim!”, ne-a marturisit unul din crescatorii de vaci de lapte afectati de decizia procesatorului din Bacau.

Intrebat despre aceasta situatie, directorul general al companiei Almera Bacau spune ca importurile masive de produse lactate din vest, aflate in hipermarketuri, sunt vinovate pentru actuala criza a laptelui din Romania.

„Toate firmele mari au umplut hipermarketurile cu marfa. Magazinele mari nu cumpara de la noi, ci din tarile din care provin ele. Oamenii, si ei, pun in cos ceea ce gasesc mai usor. Acum cativa ani reuseam sa prelucram 50.000 de litri, acum suntem la jumatate. Credeti ca noua ne convine ce se intampla? Deloc. Am facut si disponibilizari recent. Pierdem de ne spetim. Nu ne putem bate insa cu morile de vant. Nici ministerul nu prea are ce face. Suntem pur si simplu la cheremul celor din Vest. Oamenii ar trebui sa protesteze fata de hipermarketuri, care ne distrug. Intr-un an, doi, ne vor distruge complet”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, ing. Grigorie Lungulescu, directorul general al companiei Almera Bacau.

Drama producatorilor se poate adanci in conditiile in care au fost eliminate cotele de lapte, astfel ca producatori din tari in care au curs subventii grase ani la rand au capacitatea financiara sa livreze lapte in Romania, la preturi mai mici fata de cele cerute de producatorii locali. Eliminarea cotelor a contribuit la cresterea importurilor de lapte, fapt demonstrat si de statistica.

Astfel, in 2015, importurile de lapte brut au crescut cu aproape 30%, ridicandu-se 99.662 de tone, in crestere fata de datele consemnate pentru 2014, respectiv 77.396 de tone. Numai la nivelul lunii decembrie 2015, importurile de lapte brut au cunoscut un avans consistent, de peste 1.300 de tone, ajungand la 12.011 tone, fata de 10.689 de tone, la finele lui decembrie 2014.

Pe de alta parte, in anul 2015 fata de anul 2014, cantitatea de lapte de vaca colectata de unitatile procesatoare a scazut cu 80.701 tone (-8,1%). Sunti cifre seci, care ascund insa drama a miilor de mici producatori care isi asigura traiul din vanzarea laptelui catre fabrici, la preturi de nimic, in vreme ce furajele s-au scumpit, iar laptele, iaurturile si branzeturile ajung pe rafturile magazinelor la preturi mari.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE