pomi fructiferi

Procesarea fructelor cu ajutorul energiei regenerabile, noul model de succes in zonele montane

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Micii fermieri din zona Vatra Dornei au incepand de anul trecut posibilitatea de a-si valorifica inteligent fructele si legumele, gratie unui proiect dezvoltat de Federatia Agricultorilor de Munte Dorna (FAMD), care si-a propus infiintarea unei unitati procesatoare folosind surse de energie regenerabila si nepoluanta.

Mai mult decat atat, proiectul, finantat din fonduri norvegiene, ofera si cateva locuri de munca sezoniere pentru fermierii de la munte, lucru deosebit de util, mai ales intr-o zona afectata de somaj.

„Prin intermediul acestui proiect am reusit sa achizitionam o linie de procesare, sa adaptam un spatiu si sa oferim astfel posibilitatea fermierilor din zona sa isi valorifice fructele si legume, in principal pentru suc. Foarte multi oameni din aceasta regiune au mere in gradina, dar care nu sunt foarte bune pentru a fi pastrate pe timp de iarna. Decat sa putrezeasca, agricultorii le pot procesa si pot lua acasa cu ei sucul. Unii dintre acestia vin si cu afine, zmeura etc”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Stefan Agapi, administratorul unitatii de procesare.

De asemenea, proiectul, realizat cu fonduri Norway Grants alocate de catre Guvernul Norvegiei prin Innovation Norway, a initiat si dezvoltarea brandului „Aroma muntelui”, al carui principal obiectiv il reprezinta obtinerea de produse cu gust natural si aroma traditionala, folosind materie prima din flora spontană.

„Deoarece proiectul s-a finalizat in noiembrie 2015, anul trecut a fost primul an in care am reusit sa procesam. Oamenii sunt foarte multumiti de aceasta oportunitate. In primul rand, pentru ca obtin un produs sanatos, pe care il pot consuma in familie, apoi pentru ca nu pierd fructele pe care le au. Daca la o unitate normala se ia cam 2 lei pe litrul procesat, pentru membrii nostri FAMD procesam cu 1,5 lei”, ne-a mai spus Stefan Agapi.

Inainte sa ajunga in tocator si presa, fructele aduse de fermieri sunt spalate si verificate, indepartandu-se produsele care sunt stricate.

„Cantitatea minima cu care un agricultor vine la procesare este 100 kg. Foarte multi vin cu mere. Dupa receptia marfii, fructele sunt puse spalate si verificate. Pe cele stricate le eliminam, deoarece nu putem risca sa alteram intr-un fel sau altul sucul. Dupa aceea, fructele ajung in tocator, apoi intr-o presa. Intr-un final ajung intr-un bazin unde sucul este pasteurizat. Ulterior, sucul trece printr-un dozator si astfel se ambaleaza in pungi cu robinet de 3, 5 sau chiar 20 litri, in functie de preferintele fermierului”, ne-a mai spus Stefan Agapi.

De asemenea, unitatea de procesare dispune de un spatiu in care agricultorii au posibilitatea si sa usuce fructe de de padure, ciuperci si chiar plante medicinale.

„In zona Vatra Dornei energia verde nu a fost folosita până în prezent, iar acest lucru s-a intamplat atat din lipsa de cunostinte cat si din cauza capacitatii reduse de investitii. Proiectul Intreprindere sociala de procesare a fructelor de padure folosind surse de energie regenerabila si nepoluanta a crescut gradul de constientizare in ceea ce priveste protectia mediului si conservarea durabila a padurilor. Mai mult, proiectul a creat si va continua sa ofere locuri de munca sezoniere pentru membrii FAMD si pentru familiile de fermieri. Cum rata somajului din zona este mare, aceste locuri de munca sezoniere, care constau in colectarea fructelor de padure, a plantelor medicinale si a ciupercilor, vor asigura venituri suplimentare pentru persoanele defavorizate, fapt extrem de imbucurator pentru toata lumea”, a declarat ing. Ioan Agapi, directorul FAMD.

Proiectul dezvoltat de Federatia Agricultorilor de Munte Dorna (FAMD), in valoare totala de 222.268 Euro, a avut ca obiective dezvoltarea unei unitati procesatoare folosind surse de energie regenerabila si nepoluanta si certificarea produselor obtinute, informarea cu privire la avantajele capitalizarii produselor nelemnoase si recunoasterea importantei aplicarii unui management sustenabil respectand, in acelasi timp, principiile pentru un mediu inconjurator sanatos, precum si realizarea unui studiu de cercetare pentru determinarea caracteristicilor nutritionale si perioadele optime de recoltare a fructelor de padure si comunicarea acestor date fermierilor prin instruire, ghid de bune-practici si vizite de studio.

Pe langa Federatia Agricultorilor de Munte Dorna (FAMD), entitatile care s-au implicat in dezvoltarea acestui proeict au fost organizatia OPENFIELDS, care sustine dezvoltarea comunitatilor prin dezvoltarea sustenabila a fermelor, precum si Institutul Norvegian de Cercetare Bioeconomica (NIBIO), finantat prin Norway Grants.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE