septembrie 28, 2021

Proces verbal pentru sanctionarea contraventiilor facute de persoanele fizice

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In Monitorul oficial de vineri, 5 august 2016 a fost publicat un act normativ ce adopta formularul de Proces verbal pentru sanctionarea contraventiilor facute de persoanele fizice, utilizat in cadrul inspectiei pentru verificarea situatiei fiscale a persoanelor fizice.

Este vorba despre Ordinul pentru aprobarea formularului tipizat „Proces-verbal de constatare şi sanctionare a contraventiilor“, utilizat de inspectorii din cadrul Directiei generale control venituri persoane fizice

„Actul normativ analizat astazi se afla in sfera documentelor juridice ce reglementeaza procedura de verificare a situatiei personale a persoanelor fizice. Acest ordin reglementeaza formularul Procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor, utilizate de inspectorii din cadrul directiei generale control venituri persoane fizice”, arata consultantul fiscal Adrian Benta.

Formularul este tipizat, are regim special si va fi tiparit de unitati specializate pe baza comenzilor primite din partea ANAF. In acest sens, autoritatile au stabilit procedurile de completare, tiparire, circulatie si arhivare, iar noi venim sa aducem suplimentar cateva observatii, avand in vedere OUG nr. 2/2001 privind sanctionarea contraventiilor.

„O contraventie se prescrie in termen de 6 luni de la data faptei. Prin faptele supuse acestei prescriptii intelegem acele fapte savarsite cu vinovatie, cu caracter punctual. Contraventiile cu caracter de continuitate au acelasi termen de prescriptie, dar acesta se socoteste de la momentul incetarii continuitatii faptei”, arata consultantul fiscal Adrian Benta.

Daca procesul verbal nu este comunicat contravenientului in maxim 2 luni de la aplicarea sanctiunii, se prescrie executarea sanctiunilor contraventionale. Contravenientul are dreptul sa isi exprime un punct de vedere la rubrica „Alte mentiuni”, iar, in cazul in care nu i se acorda acest drept, procesul verbal este nul.

Impotriva procesului verbal de contraventie se poate face plangere in termen de 15 zile de la comunicare. Plangerea se depune la judecatoria in a carei circumscriptie a fost realizata fapta sanctionata contraventional.

Daca legea ce sanctioneaza fapta considerata contraventie prevede in mod expres, contravenientul poate achita in 48 de ore de la comunicare, jumatate din minimul amenzii. Aceasta posibilitate nu este regasita in toate actele normative ce prevad sanctiuni.

Sanctiunile contraventionale sunt sanctiuni principale – amenda in sine, avertismentul sau prestarea unei activitati in folosul comunitatii si sanctiuni complementare. Printre sanctiunile complementare putem regasi confiscarea unor active, repunerea situatiei initiale, suspendarea activitatii pentru o anumita perioada de timp etc.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE