Procedura eliberarii documentelor semnate electronic

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

OUG nr. 38/2020  instituie procedura eliberarii de catre institutiile si autoritatile publice a documentelor semnate electronic.

Aceste autoritati si institutii publice vor primi documente semnate electronic.

Fac exceptie urmatoarele autoritati publice:

  • Presedintia;
  • Parlamentul Romaniei;
  • Autoritatea judecatoreasca.

Actele emise in format electronic de autoritati si institutii publice vor fi semnate cu semnatura electronica si sunt asimilate inscrisurilor autentice.

Incepand cu data de intrare in vigoare a prezentei ordonante, respectiv 7 aprilie 2020, autoritatile si institutiile publice au obligatia primirii de inscrisuri semnate cu semnatura electronica.

In termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, autoritatile si institutiile publice vor emite actele normative de punere in aplicare a acestei ordonante.

In vederea primirii documentelor electronice, institutiile si autoritatile publice vor pune la dispozitia persoanelor interesate portaluri proprii sau ale tertilor sau vor utiliza posta electronica daca nu au aceasta posibilitate.

Ca si regula generala, atat timp cat o institutie sau o autoritate publica primeste o solicitare in format electronic, sub semnatura electronica, si raspunsul se va emite in format electronic.

Exista o exceptie daca solicitantul doreste raspunsul in format letric, intr-un alt format – hartie, se va mentiona acest lucru in cererea adresata.

Autoritatile si institutiile publice vor publica in mediul online informatii privind modalitatea de primire a documentelor electronice.

 

 

 

Adrian Benta

Consultant Fiscal, Auditor Financiar

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE