Meniu

PRO AGRO: Scumpirea gigacaloriei bagă legumicultorii în faliment

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

De la 1 ianuarie 2014, Primăria Generală a Municipiului Bucureşti va scumpi gigacaloria cu 40%, ceea ce pune în pericol activitatea producătorilor de legume care folosesc energia termică de la RADET.

Scumpirea gigacaloriei ar putea falimenta chiar și producătorii mari, astfel că 4.000 de angajaţi care lucrează în sere ar putea intra în șomaj, atenționează reprezentanții Federației Pro Agro.

“Cea mai mare seră de legume din Europa, membră a federaţie PRO AGRO, este nevoită să închidă activitatea pe cele 150 hectare. Ar putea fi trimişi în şomaj, chiar în plină iarnă, 4.000 de angajaţi. Dacă ne gândim că în proporţie covârşitoare aceşti angajaţi sunt unica sursă de venit a familiei, atunci vorbim de peste 15.000 de persoane care rămân fără venituri într-o perioadă a anului extrem de grea”, se arată  într-un comunicat al Federației Pro Agro

În contextul scumpirii gigacaloriei, preţul legumelor ar putea creşte cu 50% din 2014, iar de pe piaţă vor dispărea peste 100.000 de tone de legume româneşti, făcând loc celor turceşti. Totodată, exportul a 40.000 tone de legume în sezonul rece va fi oprit. Producătorii de legume cer un preț preferenţial al gigacaloriei furnizat pentru serele încălzite.

“Decizia de majorare a fost luată de către Consiliul General fără a avea puse la dispoziţie toate informaţiile şi de aceea suntem pregătiţi să deschidem un dialog imediat cu primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. Vrem să explicăm care sunt implicaţiile unei astfel de hotărâri care nu ţine cont, în mod responsabil, de toţi jucătorii din piaţă. Considerăm incorect ca producătorii de legume de sere încălzite să plătească prin preţuri crescute pierderile economice ale RADET”,  susțin reprezentanții Federației, în același comunicat.

Solicitarea lor vine în contextul în care țările din Uniunea Europeană au pus la dispoziţia sectorului de producţia a legumelor, preţuri preferenţiale la gaze şi agent termic.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE