La Timișoara a avut loc, în acest sfârșit de săptămână, Conferința apicola cu tema „Noutăți și probleme actuale din apicultura”. Evenimentul a fost organizat de către Filiala A.C.A. Timiș și a fost susținuta de către domnul inginer Ioan Fetea, președintele A.C.A. România.
În deschiderea conferintei apicole, domnul dr. dpl. ing. Brebu Casian președintele Filialei A.C.A. Timiș i-a salutat pe cei aproximativ 64 de participanți, apicultori din cercurile apicole Făget, Jimbolia, Deta, Lugoj și Timișoara, muțumindu-le pentru contribuția adusă în desfășurarea activității filialei ACA Timiș. Tot în cuvântul de deschidere s-au prezentat problemele cu care s-au confruntat apicultorii din Banat și modul diplomatic prin care au fost rezolvate. S-a prezentat diploma primită la Festivalul ETNO din Beorad, diplomă pentru promovarea apiculturii și a calității mierii și a produselor apiterapeutice românești în Balcani.
S-au dezbătut principalele probleme ale apicultorilor și anume:
- pregătirea profesională a apicultorilor
- tratamentele albinelor
- efectele si politicile legate de OMG si pesticide
- prețul mierii –consum intern și export
- fondurile europene
- programul national apicol
- legislația apicola
- transportul albinelor și rezolvarea problemelor din pastoală
Apicultura românească se confruntă cu legislația fragmentată, fonduri europene mai mici comparativ cu alte state și migrația tinerilor. Peste 54 % din stupine sunt de semisubsistență, adică numără sub 50 de familii de albine, 24% sunt medii – între 50-100 de familii de albine, și doar 22% sunt ferme apicole profesioniste, adică au peste 150 de familii de albine.
Președintele ACA Fetea Ion a încurajat dezvoltarea apicultorilor și trecerea generației tinere de la o apicultura de semisubsistență la una profesionistă. Totodată, Ion Fetea a conferențiat mai bine de o oră și jumătate despre importanța și recunoașterea aportului adus de apicultori pe plan global atât la polenizarea realizată de albine a peste 84% din baza meliferă, cât și la contribuția apiculturii pentru producerea a peste 76% din produsele agricole la nivel global.
După o descriere a activității de lobby făcută cu privire la noua lege a apiculturii aflată pe masa parlamentului,Ioan Fetea a prezentat eforturile duse de către conducerea ACA România pentru a sprijini apicultori din asociație, pentru a crea o viziune pe termen lung cu privire la viitorul apiculturii din euroregiunea noastră.
Totodată, participanții la conferință au prezentat problemele legate de furturi, de respectarea balanței mielifere, a impozitelor, a eficientizării comunicării între apicultori și factorii de decizie, cât și despre taxarea excesivă a mijloacelor de transport apicole.
În cadrul conferinței s-a amintit despre pierderea în acest an a două persoane importante din filial ACA Timiș și s-a păstrat un moment de reculegere de două minute în memoria a celor care au fost doamna Carmen Lia Spătaru, fostă președintă ACA Timiș, si domnul Gal Iuliu, apiculor profesionist de peste 50 de ani, și care au avut o contribuție semnificativă în dezvoltarea asociației.
În prezent ACA Romania sprijina peste 60% din apicultorii din Romania si are ca si obiective dezvoltarea sectorului apicol.