Principalele probleme ale apicultorilor, dezbătute de ACA la Timișoara

Facebook
Twitter

La Timișoara a avut loc, în acest sfârșit de săptămână, Conferința apicola  cu tema „Noutăți și probleme actuale din apicultura”.  Evenimentul a fost organizat de către Filiala A.C.A. Timiș și a fost  susținuta de către domnul inginer Ioan Fetea, președintele A.C.A. România.

În deschiderea conferintei apicole, domnul dr. dpl. ing. Brebu Casian președintele Filialei A.C.A. Timiș i-a salutat pe cei aproximativ 64 de participanți, apicultori din cercurile apicole Făget, Jimbolia, Deta, Lugoj și Timișoara, muțumindu-le pentru contribuția adusă în desfășurarea activității filialei ACA Timiș. Tot în cuvântul de deschidere s-au prezentat problemele cu care s-au confruntat apicultorii din Banat și modul diplomatic prin care au fost rezolvate. S-a prezentat diploma primită la Festivalul ETNO din Beorad, diplomă pentru promovarea apiculturii și a calității mierii și a produselor apiterapeutice românești în Balcani.

S-au dezbătut principalele probleme ale apicultorilor și anume:

  1. pregătirea profesională a apicultorilor
  2. tratamentele albinelor
  3. efectele si politicile legate de  OMG si pesticide
  4. prețul mierii –consum intern și export
  5. fondurile europene
  6. programul national apicol
  7. legislația apicola
  8. transportul albinelor și rezolvarea problemelor din pastoală

Apicultura românească se confruntă cu legislația fragmentată, fonduri europene mai mici comparativ cu alte state și migrația tinerilor. Peste 54 % din stupine sunt de semisubsistență, adică numără sub 50 de familii de albine, 24% sunt medii – între 50-100 de familii de albine, și doar 22% sunt ferme apicole profesioniste, adică au peste 150 de familii de albine.

Președintele ACA Fetea Ion a încurajat  dezvoltarea apicultorilor și trecerea generației tinere  de la o apicultura de semisubsistență la una profesionistă. Totodată, Ion Fetea a conferențiat mai bine de o oră și jumătate despre importanța și recunoașterea aportului adus de apicultori pe plan global atât la polenizarea realizată de albine a peste 84% din baza meliferă, cât și la contribuția apiculturii pentru producerea a peste 76% din produsele agricole la nivel global.

După o descriere a activității de lobby făcută cu privire la noua lege a apiculturii aflată pe masa parlamentului,Ioan Fetea a prezentat eforturile duse de către conducerea ACA România pentru a sprijini apicultori din asociație, pentru a crea o viziune pe termen lung cu privire la viitorul apiculturii din euroregiunea noastră.

Totodată, participanții la conferință au prezentat problemele legate de furturi, de respectarea balanței mielifere, a impozitelor, a eficientizării comunicării între apicultori și factorii de decizie, cât și despre taxarea excesivă a mijloacelor de transport apicole.

În cadrul conferinței s-a amintit despre pierderea în acest an a două persoane importante din filial ACA Timiș și s-a păstrat un moment de reculegere de două minute în memoria a celor care au fost doamna Carmen Lia Spătaru, fostă președintă ACA Timiș, si domnul Gal Iuliu, apiculor profesionist de peste 50 de ani, și care au avut o contribuție semnificativă în dezvoltarea asociației.

În prezent ACA Romania sprijina peste 60% din apicultorii din Romania si are ca si obiective dezvoltarea sectorului apicol.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE