Primele trei programe de dezvoltare rurală au primit undă verde. Declarațiile Comisarului European pentru Agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeană a aprobat primele trei Programele Naționale de Dezvoltare Rurală (PNDR), din totalul de 118 programe, care vizează îmbunătățirea competitivității sectorului agricol al UE, grija pentru mediul rural și pentru climă și consolidarea structurii economice și sociale a comunităților rurale pentru perioada 2014- 2020.

Programele Naționale de Dezvoltare Rurală (PNDR) aprobate de CE vor funcționa la fiecare nivel național sau regional, prin cele 118 programele multianuale, și vor fi susținute printr-o alocare totală de  95.6 miliarde de euro din finanțare UE pe perioada 2014-2020 prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și va atrage, în plus, finanțare privată, națională și regională.

Cu ocazia aprobării primelor trei programe de dezvoltare rurală, Comisarul European pentru Agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat că “zonele noastre rurale, alături de sectorul agricol și multe alte tipuri de afaceri care sunt cuprinse aici, trebuie să genereze locuri de muncă, oportunități pentru odihnă și recreere, frumusețe naturală și locuri plăcute în care să trăim și să muncim, dar au nevoie de ajutor pentru a debloca acest întreg potențial. Următoarea generație de Programe de Dezvoltare Rurală este pe cale de a acorda acest sprijin”.

Totodată, Comisarul European pentru Agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a mai adăugat  că au fost aprobate primele trei Programe de Dezvoltare Rurală, iar alte șase Programe de Dezvoltare Rurală vor urma săptămâna viitoare, toate însumând aproximativ 22% din cheltuielile destinate dezvoltării rurale din bugetul alocat de UE. Estimăm că un procent de aproximativ o treime din fondurile europene, locate pentru Programe de Dezvoltare Rurală, vor fi accesate până de Paști 2015.

Conform declarațiilor făcute de Comisarul European pentru Agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, un mare accent conceptului UE de dezvoltare rurală îl reprezintă implementarea a 6 priorități de bază, dar că, totodată, este la latitudinea fiecărui stat membru sau a fiecărei regiuni UE, elaborarea unor Programe de Dezvoltare.

Comisarul European pentru Agricultură și dezvoltare rurală, Phill Hogan a exemplificat  PNDR polonez care are scopul de a sprijini crearea a mai mult de 22 000 de locuri de muncă, sprijinul investițiilor pentru  aproximativ 200.000 de ferme și limplementarea unei strategii pentru încurajarea dezvoltării a unui unămăr de aproximativ de 1.800 de grupuri de producători locali.

Totodată, Comisarul European pentru Agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan a exemplificat  PNDR din Danemarca, care acordă o  atenție deosebită în ceea ce privește promovarea inovațiilor tehnologice, cu obiectiv privind crearea unui număr de aproape 1.000 de locuri de muncă “verzi”, dublarea zonelor pentru agricultura ecologică, precum și investiții în practicile agricole ecologice.

În continuare, Comisarul European pentru Agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan a exemplificat  programul de dezvoltare al Austriei, care cuprinde o atențe deosebită pentru protejarea mediului și a climei, prin protejarea unei suprafețe de mai mult de 80% din terenurile agricole și sporirea biodiversității, precum și oportunități de formare profesională acordate pentru mai mult de 600.000 de agricultori, în timp ce aproximativ jumătate din populația rurală ar trebui să beneficieze de servicii îmbunătățite, cum ar fi conexiunea de mare viteză, în bandă largă.

În încheiere, Comisarul European pentru Agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan a exemplificat  programul de dezvoltare, a exemplificat cazul Irlandei, care, prin implementarea unui sector agricol modern și dinamic a oferit un motor de creștere economică și un mecanism de creștere a locurilor de muncă, în special în zonele rurale.

În cadrul Programelor Naționale de Dezvoltare Rurală (PNDR) susținute din fonduri UE, statele membre și regiunile au posibilitatea  de a utiliza un potențial uriaș de creștere economică și un mecanism de creștere a locurilor de muncă, în special în zonele rurale.

În ceea ce privește România, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, este încrezător că funcționarii europeni vor da undă verde lansări primelor măsuri în luna februarie 2015.

Consultați <<AICI>> ghidul de accesare a fondurilor europene nerambursabile pentru agricultură disponibile prin PNDR 2014-2020.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE