Prim-ministrul Citu: un nou tip de sprijin pentru fermieri, pentru achizitia de teren agricol: Agro-Invest

Facebook
Twitter

Premierul Florin Citu a anuntat ca programele de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii trebuie sa se regaseasca in Planul National de Rezilienta si ca este necesar sa fie alocate sume de bani pentru sustinerea acestui sector.

Pe langa programul destinat IMM-urilor, premierul vorbeste si despre un derivat al acestei masuri, care se va adresa insa doar sectorului agricol si care urmareste sa ofere fermierilor mijloacele financiare necesare pentru a asigura depozitarea productiilor, retehnologizarea industriei alimentare si chiar achizitia de teren agricol.

„Am prelungit masurile de succes – IMM Invest si apare un hibrid, un frate mai mic, Agro Invest, pentru sectorul agricol, un fel de IMM Invest pentru agricultura. Bineinteles, programul a fost imbunatatit. Vom vedea anul acesta cat va putea merge, pana cand vom putea merge, dar va spun ca vor fi si alte programe care sa sustina IMM-urile si aici este rolul PNRR. In PNRR trebuie sa fie programe care sa sustina acest sector si voi avea grija ca sa fie sume alocate in PNRR. IMM Invest, am spus deja, merge mai departe”, a explicat Citu, la o dezbatere organizata de Consiliul National pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii.

Acest program de sprijin a fost inclus inca din 2020 in programul de guvernare al PNL, iar principalele beneficii acordate catre fermieri includ:

Garantii la imprumuturi cu dobanda garantata 100%;

  • Subventionarea dobanzilor (≈8 luni+);
  • Perioada de rambursare a creditului pana la 10 ani;

Bugetul alocat acestui program va fi utilizat pentru credite, in vederea dezvoltarii de:

  • Depozite de legume-fructe (pentru cooperative);
  • Silozuri;
  • Retehnologizarea industriei alimentare;
  • Achizitie de teren agricol, precizeaza documentul Executivului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE