Meniu

Prețul mic al porumbului poate determina scăderea suprafețelor cultivate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Din cauza producției mari de porumb și a prețurilor mici, suprafețele cultivate ar putea să scadă în 2015.

„Pentru a determina suprafețele care trebuie semănate cu porumb, este necesar să se țină cont de suprafețele cultivate anterior coroborat cu evoluția consumului și a stocurilor disponibile. În cazul porumbului, acești factori sugerează că va fi nevoie de o suprafață mult mai mică cultivată în Statele Unite, în 2015”, consideră Darrel Good, specialist în economie agrară din cadrul Universității din Illinois, citat de agriview.com.

În susținerea afirmațiilor sale, economistul a prezentat câteva date statistice oficiale. Astfel, Ministerul american al Agriculturii a arătat, într-un raport, că stocurile de porumb disponibile la începutul anului agricol 2015/2016 vor fi la nivel maxim al ultimilor zece ani. Potrivit calculelor sale, suprafața care ar trebui cultivată cu porumb în 2015 va fi de 32,5 milioane de hectare, o suprafață mai mică față de cea înregistrată în 2014 sau 2012, dar apropiată de cea consemnată în 2010.

Fermierii americani au început, în ultimii ani, să se reorienteze, reducând suprafața cultivată cu porumb, în favoarea unor culturi mai bine adaptate schimbărilor climatice, cum este sorgul.

În schimb, România continuă să fie statul european cu cea mai mare suprafață cultivată cu porumb, de aproximativ două milioane de hectare. Producția obținută ne plasează pe primul loc la nivel european, însă randamentul mediu ne face codașii Europei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE