Prețul lemnului de foc s-a scumpit foc

Facebook
Twitter

Preţul lemnului de foc a crescut în acest an cu 10-15%, din cauza costurilor cu combustibilii, acesta fiind, în medie, de 120 -130 de lei pe metru cub, a declarat directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu.

„Populaţia consumă în jur de două până la patru milioane metri cubi, dar cumpără nu numai de la Romsilva ci şi de la firmele private. Lemnul de foc a fost mai accesibil în mediul rural, iar ponderea populaţiei României este destul de mare în mediul rural şi consumă lemn de foc în defavoarea gazului. În acest an a înregistrat o creştere a preţului nu datorită Romsilva, ci din cauza creşterii preţurilor la combustibili. Transportul influenţează foarte mult acest preţ, dar şi pregătirea lemnului de foc pentru a fi utilizat, adică folosirea ferăstraielor mecanice pentru debitare. Sunt costuri suplimentare. Un preţ mediu este acum de 120-130 de lei pe metru cub, dar depinde cât de departe este sursa, pentru că la Bucureşti, de exemplu, poate ajunge şi la 200 de lei/mc”, a spus Adam Crăciunescu, directorul Romsilva, citat de Agerpres.

Crăciunescu a arătat că preţul lemnului depinde, în general, în funcţie de specie. De exemplu, lemnul provenit din rărituri este mai ieftin şi ajunge la 99 de lei pe metru cub. Lemnul din produsele principale, care este obținut atunci când ajunge arborele la maturitate, variază de la 140 până la 190 de lei/mc, dar ajunge şi la peste 300 de lei pe mc pentru stejar sau răşinoase, a explicat directorul Romsilva, Adam Crăciunescu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE