Preţul grâului, în creştere cu 20% de la finele lunii februarie, pe fondul tensiunilor şi a instabilităţii din Ucraina

Facebook
Twitter

Piaţa grâului a fost cuprinsă de incertitudine în urma crizei din Ucraina, preţul buşelului de grâu (aproximativ 27 kilograme) urcând cu aproape 20% de la finele lunii februarie, pe fondul unui val de achiziţii din partea investitorilor îngrijoraţi de tensiunile din zona Mării Negre.

Piaţa grâului era deja perturbată de efectele condiţiilor meteorologice din Statele Unite, cel mai mare exportator din lume, potrivit Financial Times.

Buşelul de grâu a ajuns la peste 7 dolari, în urcare cu aproape 20% faţă de cotaţia anterioară intervenţiei forţelor ruse în Peninsula Crimeea.

Ucraina, Rusia, Kazahstanul şi regiunea Mării Negre în ansamblu sunt printre cei mai mari exportatori de grâu către Africa de nord şi Orientul Mijlociu.

„Incertitudinea generată de stiuaţia din jurul Mării Negre a fost principalul factor de influenţă asupra pieţei”, comentează pentru FT un analist de la Consiliul Internaţional al Cerealelor, instituţie cu sediul la Londra.

Orice perturbare a comerţului cu cereale din regiune, de unde provin aproximativ 20% din exporturi la nivel global, poate provoca creşterea puternică a preţurilor. În 2010, cotaţiile grâului au urcat puternic după ce Rusia a interzis temporar exporturile ca urmare a unei perioade de secetă.

În pofida tensiunilor politice, exporturile de grâu din Ucraina şi Rusia au continuat în condiţii normale, iar criza nu a provocat nici întârzieri în ceea ce priveşte însămânţarea, potrivit uneia dintre cele mai mari bănci implicate în finanţarea comerţului cu mărfuri.

„Mişcarea preţului grâului pare determinată de teamă, şi nu de aspecte fundamentale din piaţă”, comentează un analist al diviziei londoneze a băncii Macquarie.

În Ucraina, grâul însămânţat în toamnă se prezintă în condiţii normale, a declarat pentru Financial Times Svetlana Sinkovskaya, reprezentant al agenţiei APK-Inform din Kiev.

Totodată, aprovizionarea cu seminţe, îngrăşăminte şi pesticide pentru însămânţarea de vară a fost efectuată în toamnă şi iarnă, înainte de izbucnirea crizei, a adăugat oficialul.

„Am efectuat săptămâna trecută un sondaj în rândul a aproximativ 600 de ferme agricole de mărime mică şi mijlocie şi nu au apărut informaţii privind o posibilă scădere a suprafeţelor exploatate”, a continuat ea.

Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, numai 5% din producţia de grâu a Ucrainei provenea din Peninsula Crimeea, adică circa 800.000 de tone.

Riscurile în privinţa producţiei Ucrainei vor deveni vizibile mai târziu în an şi sunt generate în principal de deprecierea grivnei, care va majora preţul seminţelor, îngrăşămintelor şi carburanţilor. Un alt motiv de îngrijorare pentru traderii internaţionali se referă la accesul agricultorilor ucraineni la finanţare în condiţii rezonabile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE