septembrie 18, 2021

Prețul grâului: care sunt perspectivele pe anul 2015

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Deși suprafețele cultivate cu grâu se reduc în favoarea altor culturi, cum sunt cele de porumb și soia, iar producția medie a stagnat în multe țări, prețul grâului nu ajunge la un nivel satisfăcător pentru cultivatori.

Grâul acoperă 20% din consumul de calorii la nivel mondial, iar cultivatorii joacă un rol strategic în ceea ce privește satisfacerea cererii în creștere, mai ales în condițiile în care consumul de carne este pe un trend ascendent. Alan Tracy, președintele asociației americane a cultivatorilor de grâu, estimează că, la nivel mondial, comerțul cu grâu va avansa considerabil, ceea ce creează oportunități noi pentru exportatorii de grâu. Cei mai mari patru exportatori de grâu din lume sunt Statele Unite, Uniunea Europeană, Australia și Canada.

Însă, creșterea cererii și dezvoltarea schimburilor comerciale ridică și o serie de probleme, care pot fi privite și ca provocări. Pe de o parte, randamentele se plafonează în anumite țări, iar, pe de altă parte, suprafețele cultivate cu grâu scad în favoarea altor culturi, cum sunt soia sau porumbul.

„Lupta pentru pământ a început deja în Statele Unite”, spune Alan Tracy, citat de presa internațională.

Șeful asociației americane a producătorilor de grâu a oferit și o explicație: fermierii au înființat culturi de porumb și soia în zone tot mai nordice. Unul dintre factori a fost și nevoia de a găsi o soluție pentru a combate un dăunător care creează pagube însemnate, respectiv sfredelul porumbului, care devine rezistent la tratamentele aplicate în zonele cultivate în mod tradițional cu porumb.

„De fapt, cea mai mare fermă producătoare de soia este situată în imediata apropiere cu granița canadiană”, a precizat Alan Tracy, la un forum privind viitorul cerealelor, desfășurat în Bruxelles.

Totuși, trebuie precizat că, deși suprafețele cultivate cu grâu în Statele Unite au scăzut, producția a rămas constantă, ca urmare a creșterii randamentelor. Jumătate din grânele obținute sunt exportate. Totodată, o tendință similară se remarcă și pe piața europeană, ucraineană și rusească.

„Suprafața cultivată cu grâu scade și în Ucraina, iar exporturile de porumb sunt duble comparativ cu cele de grâu”, a spus Alan Tracy.

În ceea ce privește creșterea randamentelor, Yelto Zimmer, cercetător la Thunen Institute of Farm Economics din Germania, arată că, în Rusia, producția medie la culturile de grâu și porumb s-au ridicat la circa 2,5 tone/hectar în anul 2000. 12 ani mai târziu, producția medie la porumb a depășit-o pe cea de grâu cu aproape 2 tone/hectar. Cercetătorul german este de părere că randamentele la porumb or fi din ce în ce mai bune comparativ cu cele înregistrate în cazul grâului.

În plus, Yelto Zimmer apreciază că prețul grâului nu va crește, chiar și în aceste condiții, deoarece fermierii se reorientează către porumb pentru furajarea animalelor.

Comerțul internațional: cine intervine în piață

Cele patru mari state exportatoare de grâu resimt și efectele negative ale intervenției în piață a autorităților din China, India, Rusia sau Turcia. Spre exemplu, Moscova a luat măsuri astfel încât grâul a ajuns să fie exportat la prețuri atât de mici în Egipt, încât fermierii americani nu au avut nicio șansă să concureze.

Pe lângă aceste probleme, cultivatorii de grâu se lovesc și de faptul că investițiile în cercetare, cu scopul de a crea soiuri mai productive și mai rezistente, au fost canalizate în special către soia și porumb, unde s-a intervenit prin modificări genetice.

De asemenea, schimbările climatice au un impact major asupra producției de grâu. Spre exemplu, în Vestul Australiei, unul dintre cei patru mari exportatori, cantitatea de precipitații s-a redus semnificativ, în special în perioada semănatului, fapt care împiedică germinarea corespunzătoare a semințelor.

Aceasta nu este singura problemă a fermierilor australieni. Din cauza utilizării intensive a erbicidelor, buruienile au devenit rezistente, astfel că, în prezent, trebuie să aplice un program de management integrat al controlului erbicidelor, alături de o rotație adecvată a culturilor. Alte soluții au fost creșterea densității semințelor semănate, de la o rată normală de 70 de kilograme pe hectar, la 100 de kilograme de semințe pe hectar, și utilizarea unor tehnologii agricole care creează un mediu ostil dezvoltării buruienilor.

Producția de grâu: perspectivele anului 2015

Producția globală de grâu în anul agricol 2014/2015 se estimează că va atinge un nou record, potrivit unui raport al Ministerului Agriculturii din Statele Unite. Producțiile au crescut în Argentina, Kazahstan, Uniunea Europeană, Turcia și Ucraina. Cantitățile de grâu tranzacționate la nivel mondial, însă, nu au suferit modificări substanțiale, ca urmare a faptului că reducerea importurilor de către Bangladesh, Brazilia, Turcia și Statele Unite au fost compensate de creșterea cererii din Egipt, Filipine, Arabia Saudită și Sri Lanka. Astfel, în vreme ce exporturile realizate de fermierii australieni și americani s-au redus, au crescut cantitățile de grâu exportate de cei brazilieni și europeni.

În schimb, fermierii nu resimt din plin beneficiile unor producții record. Prețul mediu la poarta fermei pe piața americană a coborât ușor, ca urmare a faptului că prețurile de export și-au continuat declinul și în luna ianuarie a acestui an, la toate categoriile de grâu, iar exporturile de grâu din Statele Unite în Brazilia vor înregistra o scădere semnificativă în anul agricol 201/2015, ca urmare a concurenței tot mai mari reprezentată de producătorii sud-americani, potrivit raportului Ministerului Agriculturii din Statele Unite. Brazilia a înregistrat producții-record, iar Argentina, Paraguay și Uruguay au consemnat recolte mai bogate, iar supra-producția, cel mai probabil, va fi livrată pe piața braziliană.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE