Pretul graului atinge un nou maxim. Seceta si pandemia, principalele motive ale cresterii

Facebook
Twitter

Seceta si pandemia din ultimele luni  si-au pus amprenta si asupra preturilor graului, care au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani. Masurile de carantina impuse la nivel global dar si temerile legate de insecuritatea alimentara au contribuit de asemenea la cresterea pretului, noteaza The Wall Street Journal.

Seceta si caldura extrema din cele mai mari tari producatoare, precum Rusia si SUA sunt factori principali din spatele cresterii.

Preturile la principalii producatori din regiunea Marii Negre, inclusiv Rusia, Ucraina si Kazahstan, au atins 246,25 dolari pe tona, cel mai ridicat nivel de la inceputul anului 2019. La bursa, preturile futures la grau tranzactionate la Paris s-au inchis joi la 199 de euro pe tona, echivalent cu 234 dolari pe tona, o crestere de 9,5% din august.

Vremea uscata din acest an a afectat zonele de crestere a graului din intreaga lume, inclusiv SUA, Ucraina si Rusia. Cele trei luni din iunie pana in august au constituit cea mai fierbinte vara inregistrata vreodata pentru intreaga emisfera nordica, depasind 2019 si 2016, care anterior erau legate pentru acel record, potrivit Administratiei Nationale Oceanice si Atmosferice a SUA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE