Prețul cerealelor. Prețul porumbului, la cel mai ridicat nivel înregistrat din ianuarie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prețul porumbului, stabilit în contractele futures încheiate pe bursele americane, a urcat la cel mai ridicat nivel înregistrat din ianuarie, pe fondul ploilor abundente care afectează campania de recoltare din Statele Unite, cel mai mare producător mondial.

Precipitațiile care se vor abate asupra statelor americane mari producătoare de porumb vor întrerupe sau întârzia campania de recoltare și vor fi urmate de secetă, potrivit unui raport meteorologic. Fermierii americani nu recoltaseră porumbul decât de pe 17% din suprafața cultivată, până pe 5 octombrie. În ceea ce privește soia, fusese recoltată doar o cincime din suprafața recoltată, până la aceeași dată. Aceste statistici arată că, în 2014, campania de recoltare este întârziată, față de media ultimilor cinci ani.

Cum fermierii și analiștii se așteaptă la noi întârzieri în campania de recoltare, prețul porumbului, la contractele cu livrare în decembrie, a avansat cu 2,5%, până la 9,45 de dolari pe bushel (25,40 de kilograme), cu 89 de cenți peste nivelul mediu al ultimelor 100 de zile, informează Bloomberg.

Producătorii agricoli din Statele Unite se pregăteau să recolteze o cantitate record de porumb și de soia anul acesta. Estimările Ministerului american al Agriculturii indicau o producție de 14,475 miliarde de busheli, peste nivelul de 14,395 miliarde de busheli prognozat în septembrie.

În România, porumbul se vinde cu 78,57 de dolari/tonă în Banat, 94 de dolari/tonă în Muntenia și 93,78 de dolari/tonă în Oltenia, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, disponibile pentru data de 10 octombrie 2014.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE