Prețul cerealelor. Ce câștigă fermierii care au pariat pe rapiță

Facebook
Twitter

Prețul semințelor de rapiță a scăzut pe piețele internaționale, iar analiștii se așteaptă ca fermierii din Europa să cultive suprafețe mai mici în anul agricol 2014/2015.

Rapița ocupă cele mai mari suprafețe în rândul plantelor oleaginoase în Uniunea Europeană, datorită faptului că se pretează cu succes la producția de uleiuri pentru consumul uman, biodiesel sau la producerea de nutrețuri pentru animale. Anul acesta, s-au recoltat semințe de rapiță de pe o suprafață de aproximativ 6,31 de milioane de hectare, potrivit datelor ODA. Suprafețele cultivate cu rapiță în Uniune s-ar putea reduce cu 5%, ca urmare a prețurilor mici față de așteptările fermierilor și a stimulentelor acordate pentru înființarea culturilor alternative.

În Franța, suprafața cultivată cu rapiță ar putea înregistra un declin de 7%, până la 1,42 de milioane de hectare, suprafață mai mică comparativ cu media ultimilor cinci ani și cu cea consemnată în anul agricol 2013/2014, potrivit consultanților de la ODA.

România a obținut anul acesta cea mai mare producție de rapiță din istorie, de peste un milion de tone.

„În plină campanie de semănat, prețurile erau deja mici, iar fermierii încearcă să reducă riscurile la care se expun”, a explicat Fabien Lagarde, reprezentant al institutului francez Cetiom, care se ocupă de studierea semințelor de oleaginoase.

În acest context, Fabien Lagarde se așteaptă ca fermierii să se orienteze către cultivarea altor soiuri, cum sunt soia, mazărea sau inul.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE