Pretul animalelor vandute la export, in cadere libera din cauza Bluetongue. Liderii crescatorilor de animale se tem ca boala ar putea sa apara si la ovine

Facebook
Twitter

Liderii crescatorilor de ovine si bovine avertizeaza ca autoritatile romane nu sunt eficiente in demersul lor de a debloca pietele externe, dupa aparitia noilor focare de Bluetongue in tara, exportul de animale vii in Iordania fiind de exemplu blocat din nou in prezent.

„Am avut recent o intalnire cu cei de la ANSVSA. Avem promisiuni ca vor trimite raportul de care cei din Iordania au nevoie, pentru a relua exportul momentan oprit cu aceasta tara. Exportul se prezinta destul de slab, preturile sunt mici, comparativ cu ultimii doi trei ani. Din pacate, nu suntem sprijiniti. ANSVSA in loc sa apartina de Ministerul Agriculturii, apartine de Guvern. Nu se ocupa nimeni, nu au un sef, il au pe prim-ministru, dar el nu are timp de asa ceva. Lucrurile nu sunt prea bune”, afirma, pentru StiriAgricole.ro, Ion Campian, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Bistrita-Nasaud si presedintele Federatiei Pro Ovis.

Ion Campian sustine totodata ca autoritatile romane trebuie sa informeze doar ca „situatia este sub control”, aceasta fiind asigurarea de care au nevoie cei din Iordania pentru a relua exportul.

In ceea ce priveste pretul la export, in 2013 ovinele erau vandute cu circa 21 lei pe kg in viu, acesta fiind in prezent de circa 7-8 lei. La bovinele de carne, pretul a fost de 9 lei in ianuarie 2014 si a scazut, dupa aparitia bolii limbii albastre, la 7 lei/kg.

Principalele tari extracomunitare in care se export bovine si ovine din Romania sunt Georgia, Liban, Albania si Iordania. In cadrul Uniunii Europene, tara noastra vinde animale in viu preponderent catre Grecia, Croatia si Italia.

„Pentru bovinele de carne, Italia a fost cel mai important client al Romaniei pana in 2014, la aparitia Encefalopatiei Spongiforme Bovine (ESB). Dupa declansarea cazurilor de ESB si Bluetongue din 2014, piata italiana a fost in cadere libera rapida, fiind inlocuita de piata israeliana, dar nu pe aceleasi cantitati generoase si cu preturi destul de mici”, afirma, pentru StiriAgricole.ro, Mary-Eugenia Pana, director executiv in cadrul Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP).

De asemenea, Mary-Eugenia Pana atrage atentia ca eforturile autoritatilor din Romania in vederea deschiderii de noi piete pentru export nu si-au atins momentan scopul. „Consider ca cea mai interesanta piata pentru exportul de rumegatoare al Romaniei este reprezentata de statele din Orientul Mijlociu. In prezent, din pacate, eforturile institutionale ale Romaniei pentru cucerirea pietelor din Turcia si Egipt nu si-au atins deocamdata scopul. Poate ca ar fi necesara o implicare mai mare a sferei politice in aceste actiuni atat de necesare fermierilor si exportatorilor romani de rumegatoare”, mai precizeaza directorul executiv al Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP).

Conform unui comunicat al ANSVSA, in data de 04.09.2015, in Romania, a fost diagnosticata „Boala limbii albastre” (Bluetongue), in judetul Botosani, in trei exploatatii din localitatea Bobolusti. Ulterior, au mai fost identificate si alte animale infectate, pana la aceasta data boala fiind confirmata la 10 bovine, in 4 focare, din aceeasi localitate (Bobulesti).

Liderii crescatorilor de animale se tem ca aceasta boala ar putea sa apara inclusiv la ovine, mai ales ca in urmatoarea perioada oile vor cobora din zonele montane.

„Cazurile pozitive au fost descoperite numai la bovinele din curtea populatiei. La ovine nu au fost declarate cazuri pozitive. Insa oile incep sa coboare de la munte in perioada imediat urmatoare si vor fi verificate probabil prin testare in laborator pentru virusul Bluetongue. Surprize ar putea sa apara si la ovine. Faptul ca nu au fost cazuri de Bluetongue in 2015 pana in august, poate fi corelat cu perioada de seceta (tantarii se dezvolta cand umiditatea este mai mare). In acelasi timp, putem lua in considerare din punct de vedere epidemologic o anumita ciclicitate a bolii: in 2013, primele cazuri pozitive au fost diagnosticate tot in luna august”, declara, pentru StiriAgricole, Mary-Eugenia Pana, director executiv in cadrul Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP).

Bluetongue (boala limbii albastre) cunoscuta si sub denumirea de febra catarala, este o boala infectioasa, de natura virala, necontagioasa, cu transmitere vectoriala, ce afecteaza rumegatoarele domestice (ovine, caprine, bovine) si salbatice (bivoli, cerbi, mai multe specii de antilope africane si alte specii ale ordinului Artiodactyla). Boala limbii albastre este cauzata de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin intepatura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides si nu prin contactul direct intre animale.

Proprietarii de animale au obligatia sa anunte imediat medicul veterinar de aparitia unor semne de boala la animale, a cazurilor de moarte suspecta sau despre taierile de necesitate. Aceasta boala nu afecteaza omul, dar produce pagube economice, din cauza restrictiilor aplicate miscarii animalelor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE