Presedintele LAPAR, scrisoare deschisa catre fermieri: „Scandalul in strada nu rezolva problemele agriculturii”

Facebook
Twitter

Presedintele LAPAR, Nicu Vasile, a vorbit despre problemele cu care se confrunta fermierii romani si despre necesitatea ca agricultorii sa ramana uniti, astfel incat sa poata formula cereri relevante catre autoritati, care sa le rezolve problemele actuale si sa-i ajute sa devina din nou competitivi pe piata, se arata intr-o scrisoare deschisa, remisa Stiri Agricole.

In cele ce urmeaza va redam continutul documentului

„Stim cu totii, in calitate de fermieri, care ne sunt problemele grave pe care le infruntam si stim si care ar fi solutiile bune pentru noi, dar si pentru bugetul national, in asa fel incat sa nu sufere nimeni. Si noi, fermierii din LAPAR, la fel ca toti ceilalti fermieri din Romania, suntem la fel de loviti de seceta crunta pe care am infruntat-o si cu ale carei efecte le resimtim din plin.

Stim cu totii ce pierderi imense am avut multi dintre noi si, pentru ca jucam intr-o piata ultra-concurentiala, cu conditii inegale, am considerat necesar sa cerem ca statul roman sa ne intinda o mana de ajutor. Nu am cerut nimic degeaba, nu cerem pomana, ci pur si simplu spunem ca acum nu putem razbi singuri si este vremea ca autoritatile sa faca mai mult pentru noi, tintit si temporar.

Fermierul roman nu a stat cu mana intinsa spre bugetul statului, pe care l-am indestulat cu multe miliarde din activitatea noastra. Dar acum, cand la multi le-a ajuns cutitul la os, ar fi necesar ca liderii nostri politici sa aplece mai mult urechea la nevoile noastre si sa gaseasca ajutoarele financiare de care avem neaparata nevoie, pana ne punem pe picioare. Doar atat, si ca dovada ca nu cerem ce nu se poate, noi, cei din LAPAR, alaturi de colegii din Alianta pentru Agricultura si Cooperare, am si gasit solutii convenabile tuturor, si agriculturii, si statului.

De aceea eu, Nicu Vasile, in dubla calitate de fermier si presedinte al Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR, spun, si sustin, ca aceasta este singura cale prin care putem izbandi. Prin dialog, cu mentinerea unei presiuni constante asupra celor ce decid, prin discutii cu argumente pertinente, si nu prin amenintari strigate in strada. Putem intelege fara probleme ca bugetul este unul limitat si ca nevoile sunt multe, mai ales in conditii de pandemie; asta nu inseamna insa ca agricultura nu mai este sector strategic, ca nu mai este nevoie de noi, cei care punem paine pe masa a milioane de romani. Uniunea Europeana prin demersurile pe care le face nu mai are nevoie de agricultura, sau industrie, Romania are nevoie de agricultura, pentru noi a fost si a ramas una din singurele  ramuri de activitate care poate  redresa economic Romania.

De aceea eu, presedintele LAPAR, spun ca nu mai este timp si nevoie de dispute, de nici un fel, nici politice, nici cu iz sindicalist. Suntem cu totii actori in acest joc complicat, cu mare miza, si consider ca doar alaturi unii de altii am avea sorti de izbanda.

Ce rost au disputele iscate in spatiul public, altul decat de a abate atentia de la problemele importante si presante? Vad ca toata lumea se preocupa mai nou de numarul angajatilor bugetari si de salariile acestora. Sigur, si aceasta chestiune trebuie analizata si gasite solutii pentru eficientizarea muncii. Dar cred ca ”cineva” ne directioneaza anume pe astfel de subiecte, doar, doar vom uita de celelalte greutati.

Solutia este sa ramanem uniti, sa fim o singura voce autoritara in fata liderilor si clasei politice, pentru ca stim cu totii ca nu faramitarea este solutia problemelor noastre si ca acuzatiile aruncate cu nonsalanta nu rezolva situatia. Cer clar sa fie explicate aceste ”blaturi”, in ce constau ele si cine le-ar fi facut, pentru ca enuntul este de-a dreptul calomnios, in conditiile in care toate discutiile Aliantei au fost publice, iar rezultatele comunicate de indata.

Reactiile Aliantei au fost numeroase si cu solutii de fiecare data. De aceea sustin ca nu mai este timp pentru dispute sterile si inutile, despre cat de bun e unul sau altul si cat de ”reprezentativ” se vrea in declaratii. Spun din nou ca este vremea sa vorbim doar despre performanta si despre productivitatea muncii, despre implicarea noastra, a fermierilor, in alcatuirea bugetului si in obtinerea de rezolvari pentru criza financiara in care multi dintre noi se zbat. Ca vrem sa recunoastem sau nu, Romania ramane o tara preponderent agrara, macar dupa numarul de exploatatii si numarul celor implicati direct in agricultura. De aceea spun ca impreuna putem revitaliza acest domeniu strategic si ca pamantul trebuie tratat ca un bun national strategic si nu ca o marfa.”

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE