Presedintele LAPAR: declaratiile ministrului Daea au prabusit pretul cerealelor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR considera ca declaratiile ministrului Daea despre productiile record inregistrate de Romania la grau, porumb si floarea-soarelui, au determinat prabusirea pretului cerealelor.

“Producatorii sunt nemultumiti ca aceste declaratii au determinat prabusirea pietei si au prejudicii enorme. Productiile nu sunt nici pe departe istorice, ci sunt mai mici decat anul trecut. La grau sunt mai mici cu 30% decat anul trecut, iar la floarea soarelui cu 30-35%”, spune Baciu.

Seful LAPAR mai spune ca fermierii au inregistrat pagube in aceasta vara, din cauza secetei si a ploilor abundente iar declaratiile ministrului vor ingreuna procedura de solicitare a unor despagubiri pentru culturile afectate.

“Cum putem cere despagubiri Comisiei Europene pentru aceste pagube, din moment ce ministrul Agriculturii spune ca avem productie istorica? Aceste declaratii de fapt ne-au bagat mana in buzunar”, a aratat presedintele LAPAR.

Perioada de recoltat la grau, extrem de grea pentru fermieri

Acesta a subliniat ca anul acesta cea mai grea perioada pentru grau a fost perioada de recoltat, in conditiile in care, dintr-un calcul facut pe o anumita ferma, care a furnizat aceste date, “in 30 de zile a avut doar 4 zile bune de lucru si acestea adunate, nu de dimineata pana seara”.

In opinia ministrului, Romania “s-a fortificat din punct de vedere agricol” si “nu va mai parasi acest piedestal pe care s-a urcat”, pentru ca fermierii “s-au dotat si pot face fata vicisitudinilor naturii”.

„In acest an greu fermierii si-au dovedit dotarea tehnica de-a lungul vremii. Romania nu va mai parasi aceste piedestal pe care s-a urcat, pentru ca a reusit sa se fortifice. Romania s-a fortificat din punct de vedere agricol si se va fortifica in continuare pentru a fermierii stiu ce au de facut, s-au dotat, iar rezultatele de productie ii ajuta prin castig si pot face fata vicisitudinilor naturii”, a adaugat ministrul Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE