Pregatiri pentru lansarea noului sistem de monitorizare a padurilor. Cand va fi pus in functiune

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

SUMAL 2.0, noul sistem de monitorizare a padurilor, a intrat in faza de testare inca din aceasta saptamana, urmand ca ultimele teste sa fie realizate in decursul lunii iunie, se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului.

„Cu putin timp in urma, echipele de operationalizare a Sistemului Informational Integrat de Urmarire a Materialelor Lemnoase (SUMAL) au inceput testarile pentru modulele noului sistem de monitorizare a padurilor. In testarea noului SUMAL, demarata luni, 27 aprilie 2020, vor fi implicate ocoale silvice si depozite de material lemnos din tara, precum Garzile Forestiere din Romania, in etape, pana cand sistemul va fi extins la nivel national. In faza finala a testarii, programata pentru luna iunie, vor fi implicate autoritatile de control care vor avea acces la SUMAL: Garzile Forestiere, Politia Romana si Agentia Nationala de Administrare Fiscala”, se mentioneaza in document.

Potrivit ministrului de resort, digitalizarea permite urmarirea in timp real a fiecarei miscari din padure,

„Acum cateva luni, cand am preluat mandatul de ministru, noul SUMAL 2.0 era doar un plan bun pentru stoparea taierilor ilegale, dar care a fost intarziat sistematic si nejustificat de fosta guvernare. Iata ca, incepand de ieri, planul este deja in actiune. Am inceput sa-i testam toate functiile, esentiale pentru a scapa odata pentru totdeauna de taierile ilegale din padurile Romaniei. Pentru ca digitalizarea supravegherii padurilor din Romania ne da posibilitatea sa vedem, in timp real, orice miscare din padure”, a declarat Costel Alexe.

Beneficiile noului sistem

Noutatile aduse de SUMAL 2.0  vor contribui la combaterea taierilor ilegale si va elimina nevoia de completare a anumitor registre, harti sau alte documente cerute de lege, reducand birocratia.

„Cu noul SUMAL 2.0 putem urmari, prin coordonate GPS, orice transport de masa lemnoasa din punctul de incarcare pana in punctul de descarcare. In acest fel, va fi extrem de dificil sa mai apara acele escale ilegale realizate cu acelasi aviz. SUMAL 2.0 obliga si la incarcarea de fotografii, din mai multe unghiuri, ale lemnului incarcat, pentru orice transport din Romania, precum si insemnarea, in padure, parchetelor de masa lemnoasa cu coordonate GPS, inainte de a se efectua taierea. Mai mult, in noul SUMAL 2.0 se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din tara. In plus, cantitatile de lemn din depozite vor fi actualizate automat de SUMAL 2.0, fara sa mai poata fi facute uitate alte volume. Cu aceste functii, dar si cu altele, padurea romaneasca va fi sub lupa in timp real, iar autoritatile de control vor putea interveni la fiecare alarma forestiera. Iar acei agenti economici si acei silvicultori care vor o industrie debirocratizata si mai eficace se vor putea bucura de eliminarea unui numar insemnat de documente redundante”, a subliniat Costel Alexe.

Proiectul de implementare a sistemului va fi supus consultarii publice la sfarsitul lunii mai, urmand sa fie implementat in padurile din intreaga tara dupa lansarea sa.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE