Douăsprezece state membre ale UE au lansat miercuri un apel către Comisia Europeană pentru renunțarea la autorizarea cultivării porumbului modificat genetic TC-1507 pe teritoriul Uniunii Europene.
În ciuda opoziţiei a 19 state membre, executivul European este obligat să accepte cultivarea porumbului modificat genetic Pioneer 1507 după ce autorităţile nu au obţinut o majoritate pentru bloca iniţiativa.
Una din ultimile soluţii pentru a împiedica această cultură este retragerea propunerii de autorizare din partea Comisiei Europene. Petiţia a fost semnată de 12 state europene: Austria, Bulgaria, Cipru, Franța, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Slovenia și Malta.
”Sperăm să avem mâine un răspuns al serviciilor noastre juridice la această scrisoare”, a spus Roger Waite, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru agricultură Dacian Cioloș, relatează AFP, citat de Agerpres.
Marți, 19 țări s-au pronunţat contra cultivării tipului de porumb TC-1507, insuficient însă pentru a atinge majoritatea calificată în Consiliul UE necesară interzicerii acestui organism modificat genetic.
Pe 26 septembrie 2013, Tribunalul Uniunii Europene a decis că autorităţile de la Bruxelles nu şi-au făcut treaba şi nu au răspuns unei solicitari de aprobare a porumbului modificat genetic, cerere formulată cu 12 ani în urmă. Comisia a făcut demersurile şi a solicitat, în luna noiembrie, opinia Consiliului de ministri cu privire la porumbul modificat genetic.
Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară a dat deja avize pozitive acestei solicitări în 2005, 2006, 2008, 2011 și 2012. Cererea formulată în 2001 se încadrează în regulamentele “ante Lisabona” ceea ce înseamnă că, în cazul în care nu se obţine o majoritate de voturi, fie “pentru”, fie “împotriva”, atunci Comisia este obligată prin lege să acorde autorizația.
În reuniunea de luni a ministrilor UE, nouăsprezece țări au votat împotriva cultivării porumbului modificat genetic Pioneer 1507 – Franța, Italia, Ungaria, Grecia, România, Polonia, Olanda, Austria, Bulgaria, Croația, Cipru, Danemarca, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Slovacia, Slovenia, cu doar cinci în favoarea – Spania, Marea Britanie, Finlanda, Estonia și Suedia și patru abțineri – Germania, Portugalia, Republica Cehă și Belgia.
Subiectul se va afla şi pe agenda reuniunii miniştrilor mediului din UE din 3 martie, de la Bruxelles.