Ponta l-a certat pe Constantin pentru protestul fermierilor. Ce a uitat premierul?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Premierul Victor Ponta i-a atras atenția ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, cu privire la protestul ciobanilor, care a avut loc în fața sediului Guvernului.

„Domnul ministru, știam că aveți toți banii… De ce sunt supărați ferimierii?”, l-a întrebat Ponta pe Constantin.

Ministrul a explicat faptul că a fost o mică întârziere la plata subvențiilor, însă acum banii sunt în cont și vor fi făcute plățile.

„Dacă au banii de ce protestează? De ce nu protestează la dvs. că e mai mult loc, de ce protestează la Guvern?”, a continuat Ponta pe un ton dojenitor.

Însă, plata ajutoarelor naționale tranzitorii s-a realizat, APIA plătind pe 31 martie toate subvențiile. Crescătorii de bovine mai au însă de așteptat pentru că, la fel ca și în cazul plăților ANT pe ovine, au fost mari întârzieri în ceea ce privește actualizarea situației cu privire la numărul de animale, care, potrivit unor informații vehiculate în piață, ar fi fost cauzată de funcționarea defectuoasă a Sistemului Național de Identificare a Animalelor (SNIA), gestionat de ANSVSA, instituție care se află în subordinea primului ministru.

O altă nemulțumire a crescătorilor de ovine a fost legată de cuantumul subvențiilor. Aceștia spun că li s-au promis 38 de lei/cap de animal și că plățile ar fi trebuit efectuate în noiembrie 2014 sau februarie 2015, în schimb au primit 28 de lei/cap de animal la finele lunii martie.

De asemenea, oierii au cerut și ca ANSVSA să le permită să își vândă marfa fără atât de multe avize care atestă că aceasta este sigură pentru consumul populației, eliminarea sau scăderea unor taxe și impozite, precum și eliminarea carnetului de comercializare, în condițiile în care acesta a fost cerut în repetate rânduri tocmai de asociațiile producătorilor.

O altă problemă a ciobanilor este teama de Fisc. Dacă în Uniunea Europeană tendința de fiscalizare a producătorilor agricoli este clară, în România numărul crescătorilor de ovine care au renunțat la formele juridice pentru a-și comercializa marfa ca persoană fizică a crescut.

La fel, pe fondul acordării subvențiilor la ovine și caprine, din bugetul de stat, efectivele au sporit cu circa 10 milioane de capete și, conform normelor europene, suma alocată se împarte la toți beneficiarii eligibili. Tot ca urmare a sporirii efectivelor, s-a ascuțit și concurența pentru pajiștile și pășunile deținute de primării, astfel că și tarifele au urcat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE