Economia a înregistrat un salt de 3,5% în 2013, iar agricultura a generat o treime din această creștere, potrivit statisticii oficiale.
Premierul Victor Ponta a anunțat vineri rezultatele economiei în 2013. Astfel, anul trecut, produsul intern brut a crescut cu 3,5%, având un avans de 1,7% în ultimul trimestru din 2013 față de precedentul, ceea ce plasează țara noastră în fruntea topului statelor europene cu cea mai mare creștere economică, potrivit Eurostat.
Cum consumul intern și investițiile au stagnat anul trecut, agricultura, exporturile și industria au fost motoarele de creștere ale economiei în 2013. Agricultura contribuie anual cu 6-7% din PIB. Anul trecut acest sector a generat 18,5 miliarde de euro în economie, acesta fiind cel mai bun rezultat din istorie, în condițiile în care, pentru prima oară în ultimii 20 de ani, România a trecut pe excedent în ceea ce privește schimburile comerciale cu produse agroalimentare, iar în octombrie 2013 exporturile de cereale au atins 4,7 miliarde de euro.
Totuși, fermierii se confruntă cu o serie de probleme. Accesul la credite este redus, deoarece bancherii nu înțeleg profilul activităților agricole, iar costul creditării este mult mai ridicat față de alte state europene. Totodată, nivelul subvențiilor este mult mai mic decât al celor din țările cu vechime mai mare ca membre ale UE. În acest context, premierul Victor Ponta a anunțat creșterea subvențiilor cu 14 euro la hectar în 2014, comparativ cu 2013.
„Extrem de important: subvenţiile directe pentru agricultură au crescut în fiecare an în mod real, de la anul 2011 – 100 de euro pentru hectar, 2012 – 119 euro la hectar, 2013 – 139 de euro la hectar, 2014 – 159 de euro, subvenţiile pentru fiecare hectar sunt plătite deja în mare parte, prin împrumutul din Trezorerie, care a fost acordat Ministerului Agriculturii, iar banii vor fi imediat recuperaţi de la Comisia Europeană, 96% efectuate plăţi”, a declarat premierul Ponta.
Șeful guvernului a mai adăugat că atenția Executivului se va concentra pe agricultură și pe viitor.
„În 2015 va continua această tendinţă de creştere reală a subvenţiilor la agricultură, iar rezultatele, alături de alte măsuri pe care le-am luat, sunt evidente în ceea ce priveşte revirimentul agriculturii româneşti; pentru prima dată după 20 de ani, după 1994, România a exportat mai multe produse alimentare decât a importat. Deci, de 20 de ani, importam mai multă mâncare decât exportam. Cifrele la 11 luni arată un excedent comercial pentru România de 300 milioane de euro şi, cel mai important lucru, exporturi de produse agroalimentare de aproape 5 miliarde de euro, pe măsură ce pieţe pe care România nu le-a accesat în mod tradiţional, mă refer în primul rând la China, la pieţe asiatice, la Rusia sunt deschise pentru agricultura românească, Turcia, unde s-au ridicat, de asemenea, restricţii; evident că această tendinţă de creştere poate să capete o viteză chiar şi mai mare şi România să redevină unul din marii producători şi exportatori de produse agroalimentare”, a subliniat prim-ministrul Victor Ponta.
Totodată, premierul s-a arătat încrezător în ceea ce privește evoluția agriculturii ecologice.
„România şi-a construit deja în aceşti doi – trei – patru ani, un brand internaţional în ceea ce priveşte agricultura ecologica şi că, în aceste zile, la Nürnberg, la cel mai mare târg mondial de produse bio, România este una din ţările cu cea mai importantă participare şi cu cel mai important potenţial”, a precizat Victor Ponta.
Trebuie precizat că anul acesta numărul producătorilor români prezenți la cel mai mare târg dedicat producției ecologice a fost mai mic, deoarece bugetul alocat de Ministerul Agriculturii pentru promovarea fermierilor eco în străinătate a intrat la apă în 2014, față de 2013. De altfel, și bugetul Ministerului Economiei pentru promovarea exportatorilor a fost trunchiat cu 10 milioane de lei anul acesta, față de anul precedent.