Ponta, atac la Cioloș: Să ne lase şi Comisia Europeană să nu mai accizăm pălinca și țuica

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Premierul a precizat că s-a cerut acordul Comisiei Europene în vederea eliminării accizei la pălinca și țuica produse în gospodăria proprie, arătând că de data aceasta dosarul a fost alcătuit cum trebuie.

O solicitare similară a fost adresată de Guvern Comisiei Europene în 2008, când actualul comisar pentru Agricultură, Dacian Cioloș, era ministru al Agriculturii, iar Varujan Vosganian, care a fost ministrul Economiei în Guvernul USL, ocupa funcția de ministru de Finanțe.

„La persoanele fizice, am dat drumul la materiale, să ne lase şi Comisia Europeană să nu mai accizăm. Trebuie să ştim să facem cererea către Comisia Europeană, pentru că noi am mai făcut o dată şi nu am făcut-o bine şi nu ne-au lăsat, au zis că aşa e reglementarea europeană. Deci, susţin total faptul ca pălinca făcută de persoanele fizice să nu fie accizată”, a spus premierul Victor Ponta la emisiunea “Viaţa Satului” a postului public de televiziune.

Totuși, Senatul a respins în luna martie un proiect prin care producerea băuturilor tradiţionale româneşti pentru consumul propriu, precum palinca, ţuica, horinca, rachiul de drojdie de vin, într-o cantitate maximă pe gospodărie de 100 de litri cu 100% concentraţie alcoolică era exceptată de la plata accizelor. Ulterior, cu prilejul unei vizite în România, comisarul Dacian Cioloș a explicat faptul că acciza la țuică și pălincă este o chestiune care ține de legislația națională nu de cea europeană.

În prezent, producătorii de țuică și de pălincă plătesc acciză în valoare de 1.000 de euro la hectolitru de alcool pur.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE