O pompa de apa submersibila reprezinta o solutie foarte eficienta pentru irigarea plantelor, atat pentru o exploatatie de mici dimensiuni, cat si pentru una extinsa. Un astfel de dispozitiv isi poate gasi utilitate in mult mai multe situatii, fiind usor de folosit si pentru alimentarea cu apa menajera necesara locuintei.
Totusi, pentru a te asigura ca o pompa submersibila reprezinta o solutie potrivita pentru tine, este necesar ca mai intai sa intelegi principiul de functionare al unui astfel de dispozitiv, principalele avantaje, dar si dezavantaje ale sale.
Cum functioneaza o pompa submersibila?
O pompa submersibila este un dispozitiv eficient, simplu de utilizat si economic, folosit pentru extragerea apei din surse subterane de apa, aflate la adancimi mai mari de 8 metri. Poate fi utilizata atat in scopuri casnice cat si industriale, fiind potrivita pentru puturi, fantani sau alte locuri de mare adancime.
Pentru a o folosi, pompa va trebui scufundata vertical in apa, de unde va incepe sa extraga apa folosindu-se de presiune, si nu aspirand-o, precum in cazul altor tipuri de pompe. Multumita acestui mod de functionare, pompa submersibila este si mai silentioasa.
Deoarece intregul echipament este etans, nu exista posibilitatea ca apa sa patrunda in partea electrica a aparatului si sa cauzeze defectiuni. Totusi, trebuie mentionat faptul ca o eventuala compromitere a garniturii pompei poate cauza defectarea acesteia. O pompa pentru apa submersibila poate fi atat pentru apa curata cat si pentru apa murdara, asa ca este important sa stabilesti care este modelul de care ai nevoie, inainte de a face achizitia.
De exemplu, daca vei alege o pompa pe care o vei folosi pentru extragerea apei menajere, dintr-un put sau fantana cu putine impuritati, alegerea unei pompe pentru apa curata reprezinta o idee buna.
Insa, daca planuiesti sa achizitionezi pompa pentru irigatii, cu o sursa de apa in care se afla reziduuri, ar fi indicat sa optezi pentru o pompa submersibila pentru apa murdara, intrucat aceasta are o constructie mai robusta si este protejata impotriva coroziunii.
Accesorii de care ai nevoie pentru pompa de apa submersibila
Pentru o utilizare mai usoara, este recomandat ca o pompa de apa sa fie insotita de anumite accesorii. Dintre acestea fac parte presostate, supape, furtunuri, racorduri, baterii, care vor asigura un parcurs eficient al apei, o utilizare economica, dar si o folosire mai usoara a pompei.
De asemenea, in cazul in care folosesti pompa submersibila in scopuri casnice, este bine sa iei in calcul si achizitionarea unui filtru de apa pentru robinet, care iti va asigura accesul la apa curata, potrivita pentru a fi folosita in activitatile casnice.
Cum alegi pompa submersibila potrivita?
Cea mai buna pompa submersibila este cea care va raspunde cel mai bine nevoilor tale, asa ca este important sa stabilesti care sunt acestea, inainte de a face o alegere. In mod normal, alegerea pompei ar trebui facuta in functie de 3 criterii, pe care le poti descoperi mai jos:
- Tipul de apa ce va fi extrasa: deoarece este important daca apa pe care o vei extrage este curata sau murdara, trebuie sa alegi in consecinta o pompa de apa potrivita. Astfel, atunci cand alegi o pompa de apa, trebuie sa tii cont de dimensiunea impuritatilor si sa alegi un model potrivit, care sa-si faca treaba corespunzator si care sa nu se blocheze cu reziduuri.
- Debitul de apa dorit: pentru a nu investi prea mult intr-o pompa de apa cu o putere mai mare decat nevoile tale, dar nici pentru a alege o pompa care nu face fata necesarului tau de apa, este necesar sa stabilesti debitul dorit si sa te asiguri ca alegi o pompa care iti poate satisface nevoile.
- Adancimea: un alt aspect demn de luat in calcul este adancimea sursei de apa. Din fericire, pompele submersibile sunt facute pentru a extrage apa de la adancimi mai mari de 8 metri, insa trebuie sa te asiguri ca adancimea de la care vrei sa extragi apa este suportata de pompa pe care o vei alege.
Alegerea unei pompe submersibile este usoara atunci cand ai la dispozitie toate informatiile. Documenteaza-te cu privire la specificatiile produsului ales, ia in calcul avantajele si dezavantajele produsului si fa o alegere care sa iti aduca valoare adaugata acum si pe termen lung.