China a devenit lider mondial la consumul de vin roșu, iar oamenii de afaceri din cea mai populată țară de pe glob sunt interesați de importurile de vin din România.
Cu ocazia Forumului Economic și Social „China – Europa Centrală și de Est”, care a avut loc la București în noiembrie 2013, a fost organizată o expoziție de vinuri românești, care a fost vizitată de delegația chineză condusă de premierul de la Beijing. Producătorii care au prezentat vinuri în cadrul expoziției sunt: Alcovin, Averești, Budureasa, Casa de Vinuri Cotnari, Casa de Vinuri Huși, Cramele Halewood, Domeniile Ostrov, Domeniile Săhăteni, Lacerta Winery, M1. Crama Atelier, Murfatlar România, Tohani, Vinarte, Vinexport Trade Mark, Winero.
Interesul crescut al Chinei din ultimii ani pentru vinurile românești a fost subliniat și cu ocazia acestui Forum economic și comercial, România având astăzi posibilitatea de a oferi poporului chinez vinuri de o calitate deosebită, produse la cele mai înalte standarde certificate la nivel european. Statistica susține declarațiile antreprenorilor chinezi, care au anunțat că vor să importe masiv vinuri din România.
În primele nouă luni din 2013, exporturile de vin către China au totalizat 684.679 de tone, valoarea acestora ridicându-se la 1,7 milioane de euro, potrivit datelor furnizat stiriagricole.ro de Ministerul Agriculturii. Astfel, China se clasează pe locul al treilea în ceea ce privește exporturile de vinuri ale României.
Pe primele două locuri se poziționează Regatul Unit al Marii Britanii, urmat de Germania. În total, în primele nouă luni din 2013 au fost exportate 7.543 de mii de tone de vin. Cantitatea exportată în intervalul ianuarie-septembrie 2013 a fost mai mică față de cea consemnată în perioada similară din 2012, când au fost livrate peste graniță 7.973 mii de tone. Însă, a crescut valoarea vinului exportat de la 10,6 milioane de euro în primele nouă luni din 2012, la 11,79 milioane de euro în intervalul ianuarie-septembrie 2013.
La importuri, topul este dominat de Spania, Macedonia, Italia, Republica Moldova și Bulgaria. Datele furnizate stiriagricole.ro de Ministerul Agriculturii arată că importurile de vinuri au înregistrat o scădere semnificativă în primele nouă luni ale anului trecut, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, de la 45.768 de tone în perioada ianuarie-septembrie 2012, la 28.028 de tone în intervalul corespunzător din 2013.
Totodată, valoarea importurilor de vinuri s-a diminuat de la 30 de milioane de euro, la finele lunii septembrie 2012, la 26,1 milioane de euro în intervalul ianuarie-septembrie 2013.