PNVV: UE tratează Moldova după modelul aplicat României, fără să țină cont de realitățile și nevoile producătorilor agricoli

Facebook
Twitter

Patronatul Național al Viei și Vinului (PNVV) acuză oficialii de la Bruxelles că aplică producătorilor din Republica Moldova un tratament similar cu cel la care au fost supuși și românii în urmă cu câțiva ani, fără să țină cont realitățile și nevoile agricultorilor, care se confruntă cu pierderi ca urmare a embargoului impus de Rusia.

„Birocrații Uniunii Europene impun consultanți pentru armonizarea legislativă și a standardelor de calitate și siguranță în domeniul bunurilor agroalimentare făcând, ca și în cazul României în urmă cu câțiva ani, abstracție de realitățile și nevoile producătorilor agricoli din țara vecină. În ciuda politicii comisarului Dacian Cioloș de sprijinire a agriculturii din Moldova, efectele sunt greu de enumerat concret, apărând întțrzieri nejustificate în demararea și implementarea programelor de sprijin financiar și/sau de consultanță. UE nu prioritizează accesul experților vorbitori de limba română în a oferi consultanță în cadrul programelor de cooperare UE – Moldova, efectul fiind întârziat și spre zero în multe cazuri”, se arată într-un comunicat remis de PNVV.

Conducerea PNVV a oferit și o serie de exemple, în susținerea celor afirmate.Astfel, Programul de restructurare a Sectorului Vitivinicol a fost conceput de către Guvernul Republicii Moldova și Banca Europeană de Investiții pentru a soluționa vulnerabilitățile structurale din industria vitivinicolă a Moldovei. Conform Contractului de Finanțare semnat la 23 noiembrie 2010, BEI acorda Republicii Moldova un împrumut în valoare de 75 milioane de euro, destinat realizării Programului. Acesta are complementar un proiect de consultanță pentru stat și producători care nici până în prezent nu a demarat, se mai arată în documentul citat.

„Producătorii de vinuri arată cu degetul către Bruxelles și către „experții” angajați de UE. Din păcate, ca și în cazul României, mulți dintre acești experți merg la Chișinău și le citesc moldovenilor Regulamentele europene în engleză, germană, spaniolă sau franceză. Și atât! Cum putem ajuta Republica Moldova? Cu experiența noastră privind integrarea și cu expertiza numeroșilor specialiști români. Țara noastră a trecut recent prin etapele de preadere și aderare și credem că știm ce este de făcut și ce greșeli trebuie evitate în vederea armonizării și absorbției finanțărilor”, se mai precizează în documentul citat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE