PNDR vine în satul tău

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), cu sprijinul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, anunţă că a finalizat prima parte a campaniei de informare ‘PNDR vine în satul tău’, iar în perioada 13 martie – 17 iunie 2013 au fost informate peste 71.500 de persoane din mediul rural, dar şi din localităţi urbane mai mici.

Potrivit APDRP, caravana a oferit informaţii despre stadiul actual al implementării Programului Naţional de Dezvoltare Rurală – PNDR (plăţi directe, măsuri active, cum se pot evita neregulile şi fraudele) şi a distribuit materiale informative şi promoţionale. Publicul ţină al acestei Campanii este format atât din beneficiari ai proiectelor de investiţii finanţate prin PNDR şi ai plăţilor directe acordate prin APIA (Agenţia de Plăţi pentru Intervenţie în Agricultură), cât şi din potenţiali beneficiari, reprezentanţi ai presei şi ai publicului larg.

Cele 15 rulote de informare au derulat evenimente în 1.520 localităţi din 40 de judeţe ale României.

Potrivit APDRP, în cadrul acestei prime etape, cei 70 promotori care activează în cadrul campaniei au explicat cu precădere măsurile de finanţare aferente Axei 2 PNDR – Îmbunătăţirea mediului şi a spaţiului rural. Cele mai dezbătute aspecte cu cei care participat la aceste evenimente de informare au fost accesarea Măsurii 214 Plăţi de agro-mediu, accesarea creditelor agricole pentru cofinanţare, derularea corectă a proiectelor şi eliminarea posibilelor nereguli, dar şi explicarea modului de accesare a plăţilor directe pe suprafaţă.

“La fiecare eveniment din cadrul campaniei, aducem împreună pe cei care au un rol important în dezvoltarea rurală, şi implicit în atragerea fondurilor europene pentru agricultură. Beneficiarii PNDR trebuie să fie în permanentă legătură cu autorităţile – nu doar cu reprezentanţii APDRP de la nivel central sau local, ci şi cu toate autorităţile publice cu atribuţii în dezvoltarea locală. Pot spune că am avut un sprijin real din partea tuturor factorilor locali, mai ales din partea primăriilor, şi vreau să le mulţumesc tuturor pentru acest lucru. Campania noastră se află în plină derulare, iar etapa următoare va fi una consistentă şi foarte importantă pentru o informare corectă şi transparenţă instituţională”, a declarat George Turtoi, directorul general al APDRP.

Campania de informare “NDR vine în satul tău” va continua cu a doua etapă, prevăzută a se desfăşura în perioada iulie – noiembrie 2013. Informaţiile oferite se vor axa pe consilierea şi sprijinul oferit beneficiarilor pentru derularea proiectelor pe care le implementează. De asemenea, evenimentele vor încerca să pregătească pe cei interesaţi în a-şi dezvolta spiritul antreprenorial, atât de necesar pentru derularea proiectelor europene, dar şi să informeze publicul despre ultimele noutăţi legate de finanţarea agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Obiectivul principal al campaniei este creşterea indicelui de absorbţie efectivă şi corectă a fondurilor nerambursabile acordate prin PNDR, în sensul creşterii gradului de acurateţe şi corectitudine a întocmirii cererilor de plată, precum şi a cererilor de finanţare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE