Verificarea pe teren constituie o etapa deosebit de importanta pentru fermierii care isi doresc sa acceseze fonduri europene nerambursabile din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020.
Prin intermediul verificarii pe teren, solicitantul dovedeste in mod oficial acuratetea si autenticitatea informatiilor inscrise in cererea de finantare.
Astfel, conform documentelor consultate de StiriAgricole.ro, verificarea pe teren se va realiza pentru toate cererile de finantare referitoare la modernizari (inclusiv dotari), extinderi, renovari. Numai in cazul exceptionale atunci cand conditiile meteorologice nu permit efectuarea vizitei pe teren, seful Serviciul Active Fizice si Plati Directe (SAFPD) poate decide asupra efectuarii sau nu a vizitei pe teren, cu aprobarea Directorului Oficiul Judetean pentru Finantarea Investitiilor Rurale (OJFIR).
De asemenea, verificarea se va face si in cazul investitiilor noi, daca pentru verificarea anumitor criterii de eligibilitate, expertul considera oportuna verificarea acestora pe teren, aceasta se poate realiza pe baza unei Note aprobate de OJFIR.
In cazul sub-masurilor 6.1 si 6.3, verificarea pe teren se va realiza pentru toate cererile de finantare. Pentru cererile de finantare incluse in sondaj, daca pe parcursul evaluarii conditiilor de eligibilitate, se considera oportuna verificarea acestora pe teren, aceasta se poate realiza pe baza unei Note aprobate de Directorul General Adjunct CRFIR
In cazul submasurii 4.1a verificarea pe teren se va face pentru toate cererile de finantare care decid sa efectueze cheltuieli inainte de semnarea contractului de finantare realizate, in conformitate cu studiul de fezabilitate, dupa depunerea cererii de finantare in vederea infiintarii sau reconversiei plantatiilor pomicole.
Daca in urma verificarii documentare a conditiilor de eligibilitate este evidenta neeligibilitatea cererii de finantare, expertul Compartimentului de Evaluare Serviciul Active Fizice si Plati Directe (SAFPD) cu avizul sefului de serviciu si aprobarea directorului Oficiul Judetean pentru Finantarea Investitiilor Rurale, nu va mai efectua vizita pe teren, chiar in cazul modernizarilor si va consemna motivele care au condus la aceasta decizie in Fisa de evaluare generala a proiectului.
Cu ocazia vizitei pe tren se pot solicita informatii/documente referitoare la elementele verificate. La sfarsitul vizitei pe teren, solicitantul trebuie sa semneze fisa de verificare pe teren E 3.8, iar expertul verificator are obligatia de a inmana o copie a fisei.
Rezultatul si concluziile verificarii pe teren sunt finalizate prin completarea Fisei de verificare in teren si intr-un Raport asupra verificarii pe teren. La Raportul asupra verificarii pe teren se vor anexa obligatoriu fotografiile reprezentative din teren.
In cazul in care exista pareri diferite intre cei doi experti verificatori, seful Serviciului va face medierea divergentelor si se va ajunge la o concluzie definitiva. Daca este necesar, acesta poate efectua o vizita pe teren pentru medierea divergentelor, se mai noteaza in documentele oficiale consultate de Stiri.Agricole.ro.