PNDR: fonduri europene nerambursabile pentru viticultori, prin GAL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prin proiectul „Achizitie utilaje vinificatie”, finantat prin Masura 123 – „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere” din vechiul PNDR, SC Wine Princess SRL din comuna Paulis, nr. 583, judetul Arad a obtinut fonduri europene nerambursabile in valoare de aproximativ 35.000 de euro pentru achizitionarea unei linii de imbuteliere a vinului.

Una dintre prioritatile stabilite de GAL Podgoria Miniș-Maderat a fost dezvoltarea viticulturii si vinificatiei ca element de identitate distincta a teritoriului LEADER, prin integrarea durabila in circuitul international, deoarece, in ultimii ani, comertul cu vin pe piata externa s-a schimbat semnificativ, potrivit datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala. Gusturile consumatorilor au evoluat, aceștia ajungand sa prefere vinuri tinere, produse in stilul celor seci, care accentueaza insa aroma fructului. Exista, de asemenea, o competitie sporita in industria globala. Ca rezultat, multe fabrici din tari producatoare de vin isi reevalueaza strategiile si cheltuiesc sume-record pentru elaborarea brand-urilor si promovarea vinurilor si a tarii de origine prin intermediul asociatiilor, cu sustinerea statului.

SC Wine Princess SRL produce vinuri de calitate superioara, la standardele impuse de piata internationala. Conditiile deosebite ale podgoriei si influenta climei mediteraneene dau nastere vinurilor rosii care aduc faima producatorului. Soiurile Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon si Cadarca sunt produse prin tehnologii clasice de vinificare. Vinurile albe din soiurile Riesling Italian, Traminer, Pinot Gris, Sauvignon Blanc și Feteasca Regala sunt produse prin tehnologii moderne, obtinandu-se vinuri albe reductive, fructuoase si de mare finete. Vinurile obtinute de pe cele 45 de hectare ale societatii beneficiare sunt pastrate in pivnitele proprii: vinurile rosii in budane de stejar si baricuri, iar vinurile albe, in tancuri de otel inoxidabil.

Cu toate acestea, trecerea la soiurile de vin din „lumea noua” este in plina desfasurare pentru beneficiar, necesitand, totodata, adaptarea procesului de fabricatie conform unor standarde superioare celor existente, atat din punct de vedere cantitativ, dar mai ales calitativ. Astfel, producatorul a decis, in iunie 2012, sa acceseze masura 123, pentru achizitionarea a cinci echipamente specifice activitatii de fabricare a vinului, necesare dezvoltarii si retehnologizarii procesului de productie si functionarii in conditii optime a afacerii.

Cu ajutorul celor 69.973 de euro (50% reprezentand ajutor public nerambursabil), beneficiarul a hotarat sa achizitioneze o linie de imbuteliere a vinului formata din patru echipamente: o masina automata de umplut si dopuit sticle pentru lichide linistite, o masina automata de etichetare a sticlelor, o masina semiautomata pentru insurubat-sigilat capace-dozator si un tanc de cupajare si conditionare a vinului.

Prin implementarea proiectului, beneficiarul a reusit introducerea de tehnologii si procedee pentru obtinerea de noi produse menite sa satisfaca cerintele consumatorilor, imbunatatirea productiei, procesarii si  marketingului produselor cu standarde de calitate superioara și a controlului intern al calitatii produselor obtinute, reducerea costurilor de productie, cresterea valorii adaugate brute a intreprinderii și a viabilitatii economice, dar si reducerea emisiilor poluante si a deseurilor, in scopul protectiei mediului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE