Aproximativ 61 de milioane de euro mai sunt disponibili prin Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) pentru a finanta proiecte de investitii din domeniul procesarii produselor agricole. Fondurile europene nerambursabile pot fi accesate prin intermediul submasurii (sM) 4.2 „Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor agricole” din cadrul Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Data limita pana la care AFIR primeste proiecte prin sM 4.2 este 31 octombrie 2016, ora 16.00. Proiectele se depun on-line pe pagina oficiala a Agentiei, www.afir.info.

Prin sM 4.2 se pot obtine, in functie de tipul beneficiarului si de investitia propusa, pana la 2,5 miloane euro/ proiect. Sprijinul public nerambursabil este de maxim 50% din totalul cheltuielilor eligibile.

Investitiile finantate prin submasura 4.2 au drept obiectiv infiintarea si/ sau modernizarea unitatilor de procesare si comercializare, introducerea de noi tehnologii pentru dezvoltarea de noi produse si procese, dar si cresterea numarului de locuri de munca.
Potentialii beneficiari interesati sa depuna proiecte prin intermediul submasurii 4.2 si nu numai pot consulta gratuit pe pagina oficiala de internet a Agentiei (www.afir.info) Ghidul Solicitantului, disponibil in pagina submasuriilor respective.

Un astfel de proiect, care vizeaza modernizarea unei unitati de procesare a fost implemetat in judetul Buzau de catre o societate comerciala. Investitia a beneficiat de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala in programarea financiara 2007 – 2013. Valoarea totala a proiectului este de 7.073.586 lei (1.824.735 euro), din care 5.944.190 lei (1.533.391 euro) reprezinta valorea totala eligibila a proiectului.

Prin acest proiect, beneficiarul a propus modernizarea fabricii de legume prin achizitia de utilaje si echipamente specifice procesarii tomatelor, astfel incat sa creasca capacitatea de productie.

Inainte de modernizare, beneficiarul avea o capacitate de 500 tone conserve/ an. Fabrica de conserve din legume ocupa o suprafata de productie si de inmagazinare, de circa 65.000 mp de teren, incluzand si 2 hale de depozitare a cate 500 mp.

In prezent, ca urmare a implementarii proiectului, societatea dispune de patru linii tehnologice de produs si imbuteliat rosii decojite, de imbuteliat piureuri de tomate, o alta pentru vascoase si inca una de preparat diferite sortimente de legume. Totodata, capacitatea de productie a crescut semnificativ, triplandu-se aproape, la 1.400 tone conserve/ an.

Share on Facebook