Investitiile in producerea bautorilor alcoolice pot fi finante cu fonduri europene nerambursabile, prin intermediul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Cu toate acestea, cei care vor sa demareze asemenea afaceri trebuie sa respecte mai multe conditii, potrivit Ghidului solicitantului aferent Submasurii 4.2a – Investitii in procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol.
De exemplu, investitiile destinate obtinerii bauturilor alcoolice pot fi efectuate doar de beneficiarii care se incadreaza in definitia microintreprinderilor conform Legii 346/2004 cu modificarile si completarile ulterioare si/sau in definitia formelor asociative (grupuri de producatori si cooperative).
Conditia se considera indeplinita in baza informatiilor din Studiul de Fezabilitate precum si prin respectarea conditiei de microintreprindere a tuturor categoriilor de solicitanti cu exceptia formelor asociative (grupuri de producatori si cooperative).
Bauturi alcoolice eligibile prin submasura 4.2a: cidru de mere, cidru de pere, vinuri din fructe cu o concentratie alcoolica mai mare de 0.5% vol (de exemplu vin de pere, vin de coacaze etc.), amestecuri de bauturi fermentate cu o concentratie alcoolica mai mare de 0.5% vol.
Toate aceste bauturi pot fi natural spumoase sau incarcate in mod artificial cu dioxid de carbon.
Bauturile fermentate de mai sus carora le-au fost adaugate un anumit procent de alcool distilat, apa, sirop de zahar, arome, coloranti si, pentru unele dintre acestea, o baza de smântâna, care le-au facut sa isi piarda gustul, mirosul si/sau aparenta unei bauturi obtinute dintr-un anumit fruct sau dintr-un anumit produs natural, cu alte cuvinte caracteristicile unei bauturi fermentate, nu sunt eligibile.
De asemenea, eligibil pentru finantare este si alcoolul etilic nedenaturat de orice tarie, obtinut din fructe si destinat consumului uman. Chiar daca este propriu consumului uman, se distinge de alte produse alcoolice prin faptul ca este lipsit de orice substanta aromatica.
Alcoolul etilic si alte distilate denaturate sunt produse la care s-au adaugat in mod intentionat mai multe substante pentru a le face improprii consumului uman, dar care nu le impiedica sa fie folosite in scopuri industriale.
Investitiile legate de producerea de bauturi alcoolice vor fi sprijinite doar in cazurile microintreprinderilor si formelor asociative (grupuri de producatori si cooperative), iar sprijinul va fi limitat astfel:
Intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile si nu va depasi:
- 200.000 de euro pentru microintreprinderi;
- 300.000 de euro pentru formele asociative (grupuri de producatori si cooperative).
Intensitatea sprijinului nerambursabil se va putea majora, cu 20 de puncte procentuale, in cazul operatiunilor sprijinite in cadrul PEI.