PNDR: Cele mai profitabile specii pomicole pentru accesarea fondurilor europene

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii care isi propun sa infiinteze sau sa isi modernizeze liveziile au posibilitatea sa acceseze fonduri europene nerambursabile, prin submasura 4.1a – Investitii in exploatatii pomicole, din cadrul PNDR 2020.

Pentru a avea cele mai mari sanse la finantare, agricultorii trebuie sa investeasca intr-una sau in mai multe specii pomicole eligibile pentru sprijinul subprogramul pomicol.

Astfel, pomii fructiferi pentru care se pot obtine finantare sunt: Mar, Par, Gutui, Prun, Cires, Visin, Cais, Piersic, Nectarin, Nuc, Migdal, Alun si Castan.

In ceea ce priveste arbustii fructiferi eligibili la finantare acestia sunt: Coacaz negru, Coacaz rosu, Coacaz alb, Agris, Zmeur de gradina, Afin de cultura, Mur de gradina, Mur cu ghimpi sau fara, Maces, Soc negru, Trandafir pentru petale, Lonicera caerulea L., Corn, Catina, Scorusul negru (aronia melanocarpa).

De asemenea, si capsunul este eligibil pentru obtinerea de fonduri europene nerambursabile prin submasura 4.1a – Investitii in exploatatii pomicole.

Cele mai bine punctate specii pomicole sunt piersicul si/sau nectarinul si/sau caisul (10 puncte), urmat de arbustii fructiferi (8 puncte), de cires (6 puncte) si de mar (4 puncte), conform Ghidului solicitantului.

Beneficiarii care pot obtine fonduri europene pentru investitiile pomicole sunt fermierii, cu exceptia persoanelor fizice neautorizate, precum si grupurile de producatori si cooperative (societatilor cooperative agricole si cooperativelor agricole, constituite in baza legislatiei nationale in vigoare (prezentata in sectiunea Trimiteri la alte acte legislative), care activeaza in sectorul pomicol, cu conditia ca investitiile realizate sa deserveasca interesele propriilor membri.

Pomicultorii pot accesa fonduri europene nerambursabile prin intermediul masurii 4.1a – Investitii in exploatatii pomicole, din cadrul PNDR. Sprijinul nerambursabil poate incepe de la 100.000 de euro pentru fermele mici si poate ajunge pana la 1.050.000 de euro pentru investitiile care conduc la un lant alimentar integrat, in cazul formelor asociative sau a fermelor mari.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE