PNDR: drumul de la ferma de semi-subzistenta la productia pentru piata

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Printr-un proiect finantat cu fonduri europene nerambursabile disponibile prin Masura 141 – „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta”, din PNDR, Stefan Szpisjak din comuna Socodor, judetul Arad, a reusit sa isi dezvolte mica ferma.

La data completarii cererii de finantare, Stefan Szpisjak detinea 1,45 hectare de teren arabil: 1,27 hectare situate in extravilanul localitatii si cultivate cu cereale si 0,18 hectare in intravilan, reprezentand gradina casei, unde cultiva varza de Socodor, potrivit datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala. Beneficiarul proiectului cu fonduri europene nerambursabile mai avea in proprietate doua scroafe pentru reproducere si trei porci din alte categorii, o vaca de lapte si una sub un an si 20 de pasari.

Szpisjak Stefan a decis sa acceseze Masura 141, prin intermediul GAL Microregiunea Vailor Crisurilor Alb si Negru, pentru a realiza cresterea veniturilor exploatatiei prin diversificarea activitatii si valorificarea produselor obtinute la un pret bun si marirea dimensiunii fermei prin diversificarea culturilor agricole si cresterea numarului de animale.

Astfel, dupa implementarea proiectului, Stefan Szpisjak va creste dimensiunea economica a exploatatiei cu 3,030 UDE in anul al treilea de implementare, utilizand fertilizanti naturali, cu mult mai ieftini decat fertilizatorii chimici, alocand sume mai mari din veniturile proprii si, eventual, din credite bancare, marind capacitatea fermei astfel incat sa permita cresterea cu 20% a productiei comercializate. Se asteapta ca, in ultimul an de implementare, exploatatia agricola sa aiba in componenta doua vaci de lapte, 39 de porcine (30 de purcelusi, patru scroafe pentru reproducere si cinci porci din alte categorii) și 70 de pasari (50 de gaini ouatoare si 20 de gaste).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE