Investitiile in exploatatii pomicole superintensive de piersic, nectar sau cais, realizate in cadrul unei cooperative, au cele mai mari sanse de a fi selectionate in cadrul procesului de alocare a fondurilor europene prin „Submasura 4.1a – Investitii in exploatatii pomicole”, din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020.
Unul dintre cele mai importante principii pe baza caruia se acorda un punctaj mai mare proiectelor de investitii in livezi este cel al speciei pomicole. Astfel, solicitantul care acceseaza sprijinul pentru livezile de piersic si/sau nectarin si/sau cais poate obtine 10 puncte, conform Ghidului Solicitantului pentru Submasura 4.1a – Investitii in exploatatii pomicole. De asemenea, pentru arbusti se va oferi 8 puncte, pentru Cires – 6 puncte, iar pentru Mar – 4 puncte.
Un alt principiu in baza caruia solictantul poate primi mai multe puncte sau mai putine este si cel al dimensiunii fermei. Astfel, solicitantul care detine in proprietate si/sau folosinta o exploatatie agricola cu dimensiunea economica de 8.000 – 11.999 SO (productie standard), la data depunerii cererii de finantare, va primi 5 puncte.
Totodata, si sistemul de cultura poate beneficia de un punctaj mai mare sau mai mic in cadrul evaluarii proiectelor de investitii in exploatatii pomicole. Astfel, un sistem de cultura superintesiv sau/si in spatii protejate primeste 15 puncte, cel intensiv – 10 puncte, iar cel ecologic – 7 puncte. In cazul formelor asociative pentru acordarea punctajului se va lua in considerare sistemul de cultura prioritar majoritar din punct de vedere al dimensiunii economice (SO), existenta la momentul solicitarii sprijinului, fata de dimensiunea economica cumulata a plantatiilor pomicole detinute de membri formei asociative.
Inca un principiu deosebit de important pe baza caruia solicitantul poate primi mai multe puncte este si cel asocierii. Prin urmare, daca investitia urmeaza sa se deruleze de un grup de producatori sau de o cooperativa, solicitantul va beneficai de 20 de puncte. Membrul unui grup de producatori recunoscut preliminar, al unui grup de producatori recunoscut sau al unei organizatii de producatori va primi 10 puncte. Tot 10 puncte vor primi solicitantii care detin in proprietate plantatiile pomicole supuse reconversiei si/sau terenul pe care se face infiintarea de plantatii pomicole.
Alte 10 puncte mai pot fi obtinute si daca fermierul acceseaza sprijinul pentru reconversia plantatiilor pomicole.
Evaluarea proiectelor se realizeaza lunar pentru proiectele ce au un punctaj estimat (autoevaluare/prescoring) mai mare sau egal decat pragul de calitate lunar mentionat in anuntul licitatiei anuale de proiecte. Important de precizat este ca pentru „Submasura 4.1a – Investitii in exploatatii pomicole” pragul minim este de 25 de puncte si reprezinta pragul sub care niciun proiect nu poate intra la finantare.
AFIR precizeaza ca inainte de depunerea cererii de finantare, fermierul trebuie sa identifice, obiectiv, punctajul estimat (autoevaluare, prescoring) pe care aceasta o intruneste si sa-l mentionati in cererea de finantare, sectiunea A „Date despre tipul de proiect si beneficiar”. In situatia in care in momentul evaluarii se constata ca solicitantul si-a estimat punctajul (autoevaluare/prescoring) cu mai mult de 20% fata de punctajul stabilit de AFIR, acestia vor intra in procesul de selectie in raportul de selectie final.
Raportul de selectie final se intocmeste dupa ultimul raport de selectie lunar aferent sesiunii continue anuale de selectie a cererilor de finantare si contine evaluarea tuturor proiectelor care au punctajul estimat mai mic decat ultimul prag de calitate lunar, precum si toate proiectele care au avut punctajul calculat neobiectiv.