PNDR: Cooperativele vor beneficia de punctaje mai mari in cadrul proiectelor de accesare a fondurilor europene

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a participat joi, 25 februarie 2016, la intalnirea cooperativelor agricole din sectorul laptelui, la care au fost prezenti reprezentanti ai cooperativelor agricole: Somes Aries – Cluj, Samus Lact – Satu Mare, Tarnava Mare – Harghita si Timlactagro – Timis. Evenimentul a avut loc in localitatea Covaci, judetul Timis, se arata intr-un comunicat MADR.

Temele de discutii de pe ordinea de zi au vizat modificarile Legii 566/2004 si ale Ordinului 619/2015, relatia cooperative-supermarketuri si posibilitatile de mediere ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, posibilitatea accesarii de catre cooperative a fondurilor europene cu un procent mai ridicat decat 50% al sprijinului nerambursabil.

Dezvoltarea sistemului cooperatist in agricultura reprezinta o prioritate pentru MADR, deoarece foarte multi producatori agricoli lucreaza terenurile in mod individual sau isi comercializeaza produsele pe piata prin mijloace proprii. Avand in vedere ca se constata o reticenta accentuata in ceea ce priveste asocierea si cooperarea intre producatorii agricoli, MADR a luat masura ca in cadrul PNDR 2014–2020, prioritate la accesarea fondurilor europene sa aiba agricultorii care se asociaza in diferite tipuri de cooperative.

Sprijinul financiar acordat cooperativelor se va face in primul rand prin masurile PNDR – Masura 4 – Investitii in active fizice, Masura 6 – Dezvoltarea exploatatiilor si intreprinderilor , Masura 9 – Sprijin pentru infiintarea grupurilor de producatori, Masura 16 – Cooperare. Aceste masuri au prevazut in Ghidul solicitantului criterii de eligibilitate, prin care fermierii care se asociaza in cooperative, vor primi punctaj superior.

Submasurile M 4.1 Investitii in exploatatii agricole si M 4.2 – Investitii in procesarea/marketingul produselor agricole, vizeaza implementarea proiectelor de investitii viabile prin achizitionarea de echipamente si utilaje agricole performante, acordand un punctaj superior cooperativelor, in vederea atragerii unor noi membri, cat si a numarului de cooperative.

„Ministerul Agriculturii impreuna cu Ministerul Finantelor isi propun alocarea de fonduri de la bugetul de stat, altele decat cele prin PNDR 2014-2020, care sa vizeze achizitionarea de echipamente si utilaje precum tractoare de mare capacitate, utilaje de irigatii, combine etc., care sa fie acordate cu prioritate producatorilor care vor sa se asocieze. Dezvoltand cooperativele creste puterea de negociere dintre reprezentantii supermarket–urilor si cooperativele agricole, stimuland productia si comercializarea in interes reciproc”, a afirmat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Ministrul Irimescu a prezentat cu aceasta ocazie si proiectul de HG prin care producatorii din sectorul laptelui si al produselor lactate ar urma sa primeasca ajutorul financiar de 8.773.154 euro din sprijinul de 11,1 milioane de euro acordat Romaniei de Comisia Europeana. Prin acest act normativ se reglementeaza criteriile si conditiile utilizate pentru acordarea ajutorului financiar, cuantumul ajutorului financiar pe fiecare categorie de beneficiari din sectorul laptelui produselor lactate; termenul de depunere a cererii (15 martie 2016), documentele specifice care insotesc cererea, termenul de efectuare a platilor (pana la 30 iunie 2016).

In cadrul intalnirii, ministrul Agriculturii le-a prezentat celor prezenti simplificarile rezultate in urma consultarilor cu reprezentantii producatorilor agricoli din Ordinul pentru modificarea si completarea Ordinului MADR nr. 619/2015. Fermierii vor putea, incepand cu 1 martie 2016, sa depuna cererile unice de plata conform perioadei prevazute in actele normative in vigoare, respectiv 1 martie – 15 mai (fara penalitati).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE