Fermierii care se asociază și integrează producția pot beneficia de fonduri europene nerambursabile de până la 90% din valoarea proiectului realizat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.
Comisia Europeana urmează să se pronunțe cu privire la noul PNDR 2014-2020.
„Au avut loc deja două discuții la Bruxelles și foarte multe conferințe între reprezentanții Ministerului Agriculturii și cei ai Comisiei Europene. Au fost anumite lucruri care trebuiau clarificate. O parte din lucrurile pe care noi le-am explicat mai bine au fost acceptate. Eu țin foarte mult la sectorul irigațiilor. Acolo a fost o observație a Comisiei Europene pertinentă că trebuie să asiguram și partea de infrastructură principală. Să prezentăm sursele de finanțare, să demonstrăm că infrastructura secundară este absolut prioritară și a mai fost folosită în ultimii ani pentru a fi finanțată. E un lucru care s-a clarificat în această perioadă și vom merge în continuare cu acea sumă de 370 de milioane de euro pentru finanțarea infrastructurii secundare.
Un alt exemplu, care este încă în discuție, se referă la cei care vin pe partea de productie și pe procesare. Să nu aibă doar 50% fonduri europene nerambursabile și 50% contribuție proprie ci în plus încă 20% dacă intră în asociație sau cooperativă și încă 20% nerambursabil dacă integrează producția. Este un lucru pe care încă îl discutam cu Comisia. Este o prioritate care ține de un specific al României pentru că producem din ce în ce mai mult și exportăm din ce în ce mai mult, dar din păcate materie primă și nu produse procesate. De asemenea, avem suprafețe foarte mari pe care le lucram, dar ele sunt fărâmițate. Dacă vom stimula zona de asociere sunt convins că în perioada următoare comasarea terenurilor se poate realiza rapid”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-un interviu acordat Agerpres.
Șeful de la Agricultură s-a arătat încrezător cu privire la răspunsul Comisiei Europene pe PNDR 2014-2020.
„Sunt încrezător că în cel mai scurt timp vom avea un acord agreat cu Comisia pe PNDR 2014-2020. Cred că, cel târziu, în luna februarie putem să deschidem primele măsuri. Este vorba și de elaborarea ghidului. El trebuie să stea în consultare publică o anumită perioadă. Pentru a fi realiști, undeva în februarie vom deschide finanțările”, a subliniat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-un interviu acordat Agerpres.
PNDR 2014-2020 încurajează asocierea și integrarea productiei, „crearea de lanț scurt”, deoarece România, deși a devenit un jucător important pe piata agricola mondială, continuă să exporte multă materie primă, fără valoare adăugată.