PNDR 2014-2010 a fost gândit ca un proiect de țară pe agricultură, pentru următorii 7 ani, în care principalele obiective sunt creșterea productivității și transformarea materiei prime în produse alimentare, a declarat, joi, la Indagra 2014, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi.

„Am făcut în primul rând o radiografie a sectorului și starea actuală nu este prea fericită, pentru că avem o agricultură polarizată. Avem 1% din fermieri care dețin 50% din suprafață agricolă a țării și avem restul de 99% din fermieri care dețin restul de 50%. În această situație ar trebui să ne gândim cum vom avea în România o agricultura performantă ca să ne putem compara cu alte state europene”, a declarat George Turtoi.

România a reușit în ultimii doi ani să obțină producții vegetale record, însă productivitatea continuă să fie doar la jumătate față alte state din Uniunea Europeană.

„Anul trecut și anul acesta am fost fruntașii Europei, am reușit să avem producții foarte mari, dar în același timp, dacă ne uitam la productivitate, suntem și acum la jumătate productivității altor state. De exemplu, la porumb, am avut 4,5 tone la hectar anul trecut. Am obținut cea mai mare producție, dar la productivitate am fost la jumătate sau chiar la o treime față de Belgia, care a avut 11 tone la hectar”, a mai spus reprezentantul MADR.

România are două obiective prioritate pe zona de agricultură și dezvoltare rurală, pe care va trebui să le atingă în următorii 7 ani cu ajutorul PNDR 2014-2020.

„Va trebui să lucrăm ca la finalul celor 7 ani să ne atingem cel puțin două obiective prioritare pe zona de agricultură și dezvoltare rurală. Primul vizează creșterea productivității și a competitivității în mediul rural, iar cel de-al doilea ar fi să reușim să producem nu materie prima cu care să ieșim la export sau să o vindem pe piața internă, ci să producem produse alimentare ca să ne asigurăm necesarul național, cât și partea de export. Avem nevoie de această valoare adăugată de produse pentru că la ora actuală România produce materie primă care se duce și se procesează în alte țări și pe urmă se întoarce sub formă de produse alimentare pe care noi le consumăm. România trebuie neapărat să transforme materia primă în produse alimentare”, a subliniat George Turtoi.

PNDR 2014-2020 are alocată o sumă totală de 9,3 miliarde de euro, din care 8 miliarde de euro reprezintă fondurile europene atribuite României, iar 1,3 miliarde de euro contribuția națională.