PNDR 2014-2020: Moții i-au cerut ministrului Constantin măsuri de sprijin pentru crescătorii de animale din zona montană

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Reprezentanții Federației Micilor Crescători de Animale, Deținători și Utilizatori de Pajiști (FMFCADUP) s-au întâlnit săptămâna trecută cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, cu secretarii de stat Ioan Uțiu și Daniel Botănoiu, directorul Direcției de Dezvoltare Rurală, Mihai Herciu.

Întâlnirea a avut loc la solicitarea Federației AGROSTAR, la care Federația Micilor Fermieri este afiliată, la sediul MADR.

„S-a discutat situația creată prin anularea subvențiilor pentru vaca de lapte și carne din zona montană defavorizată, prin lărgirea ariei de aplicabilitate la scara întregii țări și introducerea totodată a unor criterii de eligibilitate cum ar fi o producție de 4.000 litri de lapte/ lactație / vacă, care nu poate fi îndeplinită de nici o vacă din nici o zonă montană din Europa din cauza diferențelor evidente de productivitate a terenului din zona montană față de câmpie. Astfel se ia din alocările anterioare destinate micilor fermieri și se fac cadou marilor crescători de vaci de lapte fără a se propune o altă măsură de sprijin pentru crescătorii de animale din zona montană fiind atinși în mod special micii fermieri din zona Munților Apuseni”, se precizează într-un comunicat remis de FMFCADUP.

Federația Micilor Fermieri a propus introducerea în PNDR 2014-2020 unei măsuri de sprijin pentru crescătorii de animale din zona montană prin acoperirea handicapului natural de  productivitate al zonei montane și care să se acorde micilor fermieri cu până la 10 capete de bovine sau echivalentul în alte animale. Acest tip de sprijin se regăsește în majoritatea statelor Uniunii Europe care au regiune montană, în Franța de exemplu fiind măsura 211.

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin și-a manifestat în continuare dorința de fi găsită o soluție pentru a înlocui fosta măsură de sprijin cuplat pentru vaca de lapte și carne, se mai arată în documentul citat.

Întâlnirea de la sediul MADR vine la scurt timp după ce seceratrul de stat Uțiu a discutat cu moții la Câmpeni, la numai câteva zile după ce a fost numit în funcție și înainte de a fi instalat în funcție.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE