Beneficiarii fondurilor europene nerambursabile pentru agricultură disponibile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 vor primi plăți în avans pe baza unei singure achiziții publice.

Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Șeful de la Agricultură a prezentat o serie de măsuri care vor fi luate în 2015 pentru accelerarea absorbției fondurilor europene nerambursabile. Astfel, a fost creată o bază de date cu prețuri de referință pentru activele fizice achiziționate prin proiectele realizate cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultură disponibile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. De asemenea, vor fi utilizate costuri simplificate pentru înființarea și reconversia plantațiilor pomicole și viță de vie și infrastructura rutieră în mediul rural.

O altă măsură vizează utilizarea studiilor privind potențialul economic și agricol pentru fundamentarea sprijinului financiar acordat prin PNDR 2014-2020.

Pe lista măsurilor care vor fi luate în 2015 pentru accelerarea absorbției fondurilor europene nerambursabile pentru agricultură disponibile prin PNDR 2014-2020 se numără și simplificarea procedurilor de lucru la nivelul AFIR pentru procesarea cu celeritate a cererilor de plată ale beneficiarilor, depunerea on-line a proiectelor (disponibilă gradual pentru majoritatea măsurilor), limitarea la minim a documentelor solicitate la depunerea proiectelor, punerea la dispoziția beneficiarilor a proiectelor model pentru finanțarea anumitor tipuri de investiții realizate prin PNDR 2014-2020.

Totodată, va fi diminuat numărul de controale pe teren și vor fi adoptate documente standardizate de atribuire pentru beneficiarii publici.

În plus, o altă măsură care va fi luată în 2015 pentru accelerarea absorbției fondurilor europene nerambursabile pentru agricultură disponibile prin PNDR 2014-2020 vizează depunerea on-line a ofertelor de licitație pentru proiecte cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultură disponibile prin PNDR 2014-2020.