PNDR 2014-2020: MADR deschide trei noi masuri de finantare cu fonduri europene pentru investitiile de utilitate publica

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii, impreuna cu Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), va organiza joi, 24 septembrie, la Consiliului Judetean Arges – Pitesti, deschiderea primei sesiuni de cereri de proiecte pentru pentru masurile din PNDR 2014 – 2020 destinate investitiilor de utilitate publica. La eveniment vor fi prezenti seful MADR, Daniel Constantin, secretarul de stat George Turtoi, directorul general adjunct al APDRP, Iulian Bucataru, precum si directorul general adjunct al AM PNDR, Romulus Duica.

In cadrul evenimentului vor fi prezentate alocarile fondurilor nerambursabile pentru investitiile de utilitate publica prin submasurile 4.3, 7.2 si 7.6.

Submasura 4.1 – Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice

Una dintre cele mai importante masuri de finanate este Submasura 4.1 – Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice, prin intermediul careia se poate moderniza si infrastructura de irigatii.

Beneficiarii eligibili pentru submasura 4.1 sunt organizatiile sau federatiile Organizatiilor Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii, constituite din proprietari sau utilizatori de terenuri agricole conform legislatiei in vigoare, potrivit AFIR.

Pentru beneficiarii acestei masuri, sprijinul nerambursabil va fi de 100% din totalul cheltuielilor eligibile, si nu va depasi: 1.000.000 Euro/proiect pentru sistemele de irigatii aferente statiilor de punere sub presiune si drumurile agricole de acces sau 1.500.000 Euro/proiect pentru amenajarea sistemelor de irigatii aferente statiilor de pompare si repompare precum si drumurilor forestiere.

Submasura 7.2 – Investitii în crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica

De asemenea, o alta masura importanta de finantare care se va deschide joi va fi Submasura 7.2 – Investitii în crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica prin intermediul caruia se doreste sprijinirea investitiilor de creare si modernizare a infrastructurii rutiere locale si a sistemelor de alimentare cu apa/apa uzata, constituie elemente de baza pentru comunitatea rurala, precum si investitiile de crearea si modernizarea infrastructurii educationale ante si prescolara si a infrastructurii de învatamânt secundar superior, cu profil resurse naturale si protectia mediului dar si a scolilor profesionale în domeniul agricol.

Beneficiarii care pot accesa Submasura 7.2 – Investitii în crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica sunt comunele si asociatiile acestora conform legislatiei nationale în vigoare, precum si ONG-uri pentru investitii în infrastructura educationala (gradinite) si sociala (infrastructura de tip after-school).

In cazul Submasurii 7.2 – Investitii în crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica, valoarea sprijinului nerambursabil va fi intre – 1.000.000 Euro/comuna, pentru investitii care vizeaza un singur tip de sprijin (infrastructura de drumuri, apa sau apa uzata) si va putea ajunge pana la 4.000.000 euro, pentru proiectele colective (ADI din care fac parte comune) (proiecte care vizeaza mai multe comune) fara a depasi valoarea maxima /comuna/tip de sprijin.

Submasura 7.6 – Investitii asociate cu protejarea patrimoniului cultural

Cea de-a treia masura care se va deschide maine va fi Submasura 7.6 – Investitii asociate cu protejarea patrimoniului cultural, prin care se vor sprijini investitiilor de restaurare, conservare si accesibilizare a patrimoniului cultural imobil de interes local, a asezamintelor monahale inclusiv a asezamintelor culturale.

Beneficiarii acestei masuri pot fi fermierii, cu exceptia persoanelor fizice neautorizate, ONG-uri definite conform legislatiei în vigoare, unitati de cult conform legislatiei în vigoare, cat si persoane fizice autorizate/societati comerciale care detin în administrare obiective de patrimoniu cultural de utilitate publica, de clasa B.

Sprijinul nerambursabil va fi de 100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele de utilitate publica, negeneratoare de profit dar nu va depasi 500.000 euro sau 85% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele de utilitate publica, generatoare de profit dar nu va depasi 200.000 euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE