PNDR 2014-2020: Grosul banilor, controlat de Liviu Dragnea

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Dezvoltării Regionale, social-democratul Liviu Dragnea va controla absorbția fondurilor europene de la Ministerul Agriculturii, condus de conservatorul Daniel Constantin, potrivit unei noi versiuni a Acordului de parteneriat pentru exercițiul financiar 2014-2020, document obținut de HotNews.ro.

Acordul de parteneriat reprezintă programul care conține liniile directoare cu privire la domeniile considerate prioritare spre a fi finanțate cu fonduri europene. Guvernul a mai transmis Comisiei Europene drafturi ale acestui document, iar oficialii de la Bruxelles au criticat în termeni duri modul în care acesta a fost redactat, arătând că nu există o strategie clară cu privire la absorbția fondurilor europene și că zonele spre care vor guvernanții să orienteze banii europeni nu coincid cu cele avute în vedere în strategia de dezvoltare a Uniunii Europene. Spre exemplu, în decembrie 2013, Comisia Europeană a cerut Guvernului României clarificări privind intervenția Ministerului Dezvoltării ca organism intermediar în absorbția fondurilor de la Agricultură.

Conform acestei versiuni a Acorului de parteneriat, obținută de HotNews.ro, în schema propusă de Guvernul României pentru sistemul de absorbție a fondurilor europene 2014-2020, doar trei ministere vor mai avea în subordine autorități de management (AM) pentru programele operaționale: Ministerul Fondurilor Europene (4 AM-uri), Ministerul Dezvoltării Regionale (3 AM-ri) și Ministerul Agriculturii (2 AM-uri). Dacă ținem cont de modul în care au fost împărțite ministerele în coaliția de guvernare, doi miniștri cu autorități de management sunt de la PSD, iar unul de la PC, respectiv Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Potrivit draftului de Acord de parteneriat din ianuarie 2014, obținut HotNews.ro, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administratiei Publice, condus de Liviu Dragnea, rămâne organism intermediar pentru fondurile europene de dezvoltare rurală gestionate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, condus de Daniel Constantin.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE