Proiectele care se vor depune pe noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 vor avea punctaj suplimentar, dacă realizează integrarea producţiei.

Astfel, fermierii sunt stimulați să creeze un lanț complet, care să includă producția, procesarea și comercialziarea produselor proprii.

„Vom introduce în tot ceea ce înseamnă PNDR un alt principiu, pentru că am văzut balanţa comercială, exportăm bine, dar exportăm materie primă. Exportăm animale vii, iar grâul este campionul exporturilor. Cred că avem datoria să introducem în circuitul de procesare toate aceste produse pe care le obţinem şi să exportăm din ce în ce mai mult valoare adăugată, produs finit. Din acest punct de vedere, toate proiectele care se vor depune pe noul PNDR vor avea punctaj suplimentar atunci când se integrează producţia”, a spus Daniel Constantin, prezent la AgroZoone, un eveniment dedicat transportului şi logisticii în agricultură şi zootehnie, citat Agerpres.

Declarația sa vine în contextul în care datele pe 2013 arată că exporturile de produse agroalimentare au depășit importurile, însă, în vreme ce s-au exportat cu precădere cereale și animale vii, adică materie primă, s-au importat produse produse procesate, mai scumpe. Așadar,  o astfel de măsură, aplicată proiectelor din sectorul vegetal sau zootehnic pe noul PNDR, îi va determina pe fermieri să nu mai exporte materie primă.

„Aveţi o fermă de producţie vegetală şi vreţi să faceţi depozitare sau vreţi să faceţi procesare, cu siguranţă veţi avea punctaj suplimentar în faţa celui care face doar procesare fără să aibă şi ferma respectivă. De asemenea, în zootehnie şi în toate celelalte zone principiul de integrare a producţiei va fi punctat suplimentar astfel încât să reuşim sau să îi stimulăm pe fermieri să nu mai exporte materie primă ci să exporte materie primă procesată după un lanţ de producţie foarte mare”, a explicat ministrul Agriculturii.

România a exportat, în 2013, produse agroalimentare în valoare totală de peste 5,098 miliarde de euro, cu 1,183 miliarde de euro mai mult faţă de anul precedent (plus 30,2%), şi a încheiat anul cu un plus de aproape 325 milioane de euro la balanţa comercială pe acest segment, primul excedent din ultimii 20 de ani, potrivit datelor remise de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Importurile de produse agroalimentare au depăşit uşor valoarea de 4,773 miliarde de euro, consemnând o creştere de 2,4% comparativ cu valoarea înregistrată în anul 2012. Raportat la anul anterior, livrările intracomunitare s-au majorat cu 10,9%, iar exporturile în ţări terţe au crescut cu 72,4%.

Excedentul comercial al schimburilor României de produse agroalimentare în anul 2013 a fost de 324,9 milioane de euro, în creştere faţă de nivelul de 301,1 milioane euro la finele lunii noiembrie 2013 şi comparativ cu un deficit de 745,5 milioane euro în anul 2012, precizează MADR. Principalul produs exportat de România a fost grâul, livrările externe crescând cu 433,6 milioane de euro faţă de valoarea exporturilor de grâu din 2012, rezultat al dublării cantităţii exportate (peste 4,773 milioane de tone).