PNDR 2014-2020: 700 de comune vor putea lua fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii estimează că doar 700 din cele 3.200 comune din țară vor beneficia de finanțări pentru infrastructură, în contextul în care bugetul pentru asemenea investiții alocat prin PNDR 2014-2020 se ridică la 1,1 miliarde de euro.

„Sunt în jur de 3.200 de comune în România. PNDR 2007-2013 a avut o alocare serioasă, 1,3 miliarde de euro. Cu toate acestea, au depus proiecte peste 3.000 de comune – asta arată nevoia. Nu am putut să finanțăm cu acele fonduri decât aproape 800 de comune, unde s-au făcut infrastructura rutieră, canalizare. Mi-aș fi dorit să avem fonduri mai mari și cred că la negocierea din 2013 România a pierdut. Propunerea Comisiei Europene către Consiliu a fost pentru alocarea mai mare. E mai puțin important. Trebuie să-i atragem pe cei pe care îi avem, într-adevăr. În perspectiva 2014-2020, aproape 700 de comune vor primi finanțare prin fondurile de dezvoltare rurală”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-un interviu acordat hotnews.ro.

Autoritățile locale pot accesa fonduri europene de peste 1,1 miliarde de euro pentru infrastructura rurală, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. Prin Submăsura „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea şi adaptarea infrastructurii agricole şi forestiere” din PNDR 2014-2020, autoritățile locale pot accesa fonduri pentru înființarea, extinderea și îmbunătățirea rețelei de drumuri de interes local, înființarea, extinderea și îmbunătățirea rețelei publice de apă, înființarea, extinderea și îmbunătățirea rețelei publice de apă uzată, învestiții în crearea. Totodată, pot fi finanțate proiecte care presupun modernizarea sau extinderea infrastructurii educaționale sau de îngrijire, respectiv înființarea și modernizarea, inclusiv dotarea grădinițelor și a creșelor, înființarea și modernizarea, inclusiv dotarea unor unități de tip after-school, extinderea și modernizarea instituțiilor de învățământ secundar cu profil agricol.

Proiectele vor fi evaluate de Agențiile de Dezvoltare Regională, aflate în coordonarea Ministerului Dezvoltării Regionale, condus de vicepremierul Liviu Dragnea. Evaluarea finală va fi făcută tot de Ministerul Agriculturii.

Citiți mai multe informații despre investițiile care pot fi realizate prin Submăsura „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea şi adaptarea infrastructurii agricole şi forestiere” din PNDR 2014-2020 AICI.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE