Plantele sănătoase fac solul puternic. Sfaturi practice pentru fermieri de la un expert

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Nutriția plantelor este foarte importantă deoarece elementele bogate în substanțe hrănitoare esențiale asigură o dezvoltare corectă a organismelor autotrofe și, totodată, calitatea solului depinde de acești factori. Intervenim cu îngrășăminte asupra solului, însă nu știm cu adevărat de ce au nevoie plantele și, uneori, folosirea pesticidelor, erbicidelor, compostului și a altor produse pentru fertilizare le poate dăuna.

John Kempf, un consultant în materie de sănătatea plantelor din Middlefield, care are clienți în întreaga țară, a precizat că nu o să obținem cele mai bune rezultate în agricultură și mediu, dacă nu începem sa punem preț pe diferitele nevoi ale plantelor.

„Plantele au un sistem imunitar, la fel ca și noi. Erbicidele și pesticidele sunt o relicvă a „mentalitatății războiului”. Poți pulveriza insecticide, ucide dăunătorii, și cu toate acestea tot vei avea în continuare o plantă slabă, iar dăunătorii si-au ascuțit senzorii care îi vor atrage întotdeauna către o plantă slăbită” , a declarat Kempf, în cadrul unei întâlniri cu agricultori din sectorul ecologic, din Ohio.

Pentru a întări sistemele imunitare pe parcursul unui ciclu de viață, Kempf a creat propria piramidă alimentară pentru nutrienții de plante, precum și o diagramă a etapelor de creștere, care vine în sprijinul fermierilor și îi ajută să identifice momentul când este necesar să se administreze mineralele potrivite, în doza corectă. O plantă puternică nu înseamnă doar eliminarea bolilor și a dăunătorilor, ci va ajuta și la refacerea genetică a solului, asigurându-i dezoltarea pe viitor.

De asemenea, Kempf spune că el nu oferă informații noi, ci doar o sinteză a constatărilor, pierdute în grabă, cu privire la soluțiile chimice și la fragmentarea studiului pe plante. De altfel, specialistul precizează că o mare parte din ceea ce spune el poate fi obținut prin căutări pe internet. El recomandă o căutare pe Google la care se adaugă „cerințele nutritive ale” înainte de numele latin al plantei care urmează să fie cultivată.

El a recomandat ca grădinarii să înceapă cu semințe din surse sigure, sol bine compostat, iar mai apoi să urmeze un program adecvat pentru aplicarea nutrienților.

Aplicările peste măsură a anumitor elemente de fertilizare pot împiedica plantele să absoarbă substanțele nutritive. Din acest motiv, analizarea sevei din plante este mai recomandată decât practica obișnuită de a testa materii vegetale uscate pentru conținutul nutrițional.

Kempf mai arată că a devenit interesat de sănătatea plantelor când a observat un petic cultivat cu pepene galben la ferma familiei sale, plantat pe două tipuri de sol, unul cu o lungă istorie de utilizări chimice, și unul fără. Acesta din urmă a avut mai puține boli și mai puțini dăunători, iar analiza celor două parcele a constituit o eficienta autoeducație și, în cele din urmă, a devenit o afacere de consultanță. Kempf a cercetat în continuare numeroase cazuri de sănătate a plantelor în diferite condiții de creștere.

În această primăvară, el își va înființa propria fermă pentru demonstrații, ce se va întinde pe 160 de hectare, în orașul Ashtabula din Orwell, unde va crește plante într-un regim special.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE