Planificați fertilizarea – rapid și precis!

Facebook
Twitter

Dacă nu aveți un plan de fertilizare creat, luna Ianuarie este momentul potrivit pentru a planifica această lucrare . Scopul planificării este acela de a folosi îngrășământul într-un mod cât mai eficient posibil. Doza trebuie calculată în așa fel încât să obținem cel mai bun randament din punct de vedere economic .

NutriGuide®  este o aplicație online cu ajutorul căreia putem calcula necesarul de îngrășăminte pentru fiecare parcelă și cultură în parte.La calcularea dozelor sunt luați în considerare factori precum consumul specific al culturii, fertilizarea organică, producția scontată, gradul de aprovizionare cu nutrienți a solului, etc. Odată ce parcelele din fermă au fost create sau încărcate din fisierul XML disponibil în contul APIA, un plan de fertilizare poate fi creat pentru fiecare parcelă și cultură în doar câteva minute. NutriGuide® determină cantitățile necesare de nutrienți, le împarte în doze pentru stadiile importante de dezvoltare a plantelor și recomandă produsul potrivit pentru fiecare etapă de fertilizare.

Dacă necesarul de nutrienți a tuturor culturilor din fermă au fost planificate cu NutriGuide®, veți avea automat o imagine de ansamblu asupra cantităților și formulelor de îngrășământ necesare în fermă – un ajutor important pentru a putea face achizițiile într-un mod economic.

Sfat: funcția de planificare a fertilizării pentru o întreagă rotație a culturilor din NutriGuide® recomandă un singur tip de îngrășământul NP(K) pentru toate culturile dvs. din fermă, pentru a obține cea mai echilibrată balanță posibilă de P și K pe tot parcursul rotației culturilor. Aceasta înseamnă că veți achizitiona doar o formulă NPK pentru toate culturile și veți suplimenta doza de azot cu un îngrășământ pe bază de N (sau N+S).

Creșteți eficiența îngrășămintelor prin fertilizare variabilă

Pe lângă planificarea rapidă și precisă a fertilizării, NutriGuide® face posibilă generarea de hărți satelitare pentru fertilizare variabilă în funcție de potențialul culturii în fiecare zonă. Aceste harți pot fi apoi importate într-un terminal al masinii de împrăștiat îngrășăminte sau se pot utiliza prin intermediul unui smartphone folosind aplicația mobilă NutriZones® pentru fertilizare variabilă, fără investiții suplimentare. Prin fertilizarea variabilă, îngrășămintele sunt folosite mai eficient pentru maximizarea potențialul de producție. Pe lângă avantajul economic, această metodă de aplicare reduce și riscul pierderilor de nutrienți.

Disponibilitatea nutrienților la prima fertilizare după perioada de iarnă

O altă componentă importantă pentru o eficiență ridicată a fertilizării este alegerea îngrășământului potrivit. În special la prima aplicare în primăvară, trebuie avut grijă ca nutrienții utilizați să fie imediat disponibili plantelor, deoarece solul este încă rece, iar mineralizarea nutrienților din sol începe odată cu intrarea în vegetație a culturii. Prin urmare îngrășămintele ce conțin forma nitrică în cazul azotului(nitrocalcar NAC 27 ) și îngrășămintele tip N+S ce conțin forma nitrică de azot sunt soluția ideală pentru fertilizare. Când vine vorba de fosfor(P), trebuie avut în vedere achizitionarea unui îngrășământ cu o solubilitate cat mai mare în apă >80% pentru acest element. (îngrășăminte LAT Nitrogen).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE