septembrie 23, 2021

Pierderi de milioane pentru fermieri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Anul trecut, culturile de varză de Bruxelles din Marea Britanie au căzut victime furiei apelor, ceea ce a diminuat recolta cu cel puțin o cincime. Anul acesta, au alți dușmani de temut: porumbeii flămânzi.

Nelipsită de pe mesele de Crăciun, fiind în topul preferințelor britanicilor, culturile de varză de Bruxelles păreau să aibă anul acesta toate șansele pentru a a da recolte bogate. Vremea a fost bună, fermierii harnici, așa că estimările anunțat o creștere a producției cu 10-15%.  Numai că acestea sunt în ultima vreme atacate de „hoarde” de porumbei flămâzi, după cum scrie presa britanică.  Fermierii britanici estimează că vor avea pierderi de milioane de lire sterline din cauza păsărilor. Problema este atât de presantă, încât va fi discutată în cadrul conferinței anuale a cultivatorilor, care va avea loc luna viitoare.

Ca să se ferească de „atacurile” porumbeilor, cultivatorii au montat plase deasupra culturilor de varză de Bruxelles. Numai că aceste plase pot apăra culturile doar cât timp acestea sunt în primele faze de creștere și trebuie îndepărtate în perioada culesului,  adică exact în timpul în care porumbeii sunt atrași de recoltă.

Vânzările de varză de Bruxelles merg cel mai bine în perioada Crăciunului, când se cumpără 80% din producția anuală. Ca să poată onora comenzile, fermierii angajează de zece ori mai mulți culegători în această perioadă decât în restul anului și se muncește zi lumină.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE