Piaţa produselor ecologice în 2012: 70 miliarde de dolari. În România e loc de creștere

Facebook
Twitter

Chiar dacă numărul producătorilor ecologici certificați a crescut de 13 ori în 2012, comparativ cu 2008, punctele de procesare lipsesc, astfel că producția bio merge la export, sub formă de materie primă.

Dacă fermierii ar reuși să proceseze producția ecologică înainte să o livreze pe piețele externe, atunci prețul obținut pentru marfa vândută în afara granițelor țării ar fi mai mare.

Exporturile de produse ecologice au fost în 2012 de 200 milioane de euro, iar piaţa de consum este estimată la 80 milioane de euro, potrivit raportului IFOAM. În ceea ce priveşte consumul pe cap de locuitor, acesta este cel mai  mic din Europa, cu 1,2 euro pe cap de locuitor.

În prezent, doar 2% din suprafaţa agricolă din România este cultivată în sistem ecologic certificat. Numărul producătorilor certificați ecologic a crescut de la 2.000 de operatori în 2008 la aproape 26.000 în 2012.

Australia, campioană la suprafețele cultivate în regim eco

Spre comparație, piata mondială de produse ecologice numără în prezent 1,8 milioane de producători, cu 200.000 mai mult față de acum doi ani, cei mai mulți regăsindu-se în India (574.591), Uganda (188.625) și Mexic (169.570).

În ceea ce priveşte suprafeţele cultivate, studiul IFOAM arată că, la nivel global, sunt 37,2 milioane de hectare de teren, de două ori mai mult faţă de anul 1999, când erau înregistrate doar 11 milioane de hectare. În topul tărilor cu cele mai mari suprafete cultivate în sistem ecologic, primele locuri sunt ocupate de Australia, cu 12 milioane hectare, urmată de Argentina (3,8 mil ha) și Statele Unite (1,9 mil ha).

Țările cu o suprafață de teren cultivată în sistem ecologic mai mare de 5% din total sunt Insulele Falkland (35,9%), Liechtenstein (29,3%) și Austria (19,7%).

Piața eco, estimată la 70 de miliarde de dolari

Piata globală de produse ecologice este estimată în 2012 la aproximativ 70 de miliarde de dolari. Statele Unite ocupă locul întâi la comerțul cu produse ecologice, cu vânzări anuale de 30 de miliarde de dolari, urmată de Germania, cu 9,2 miliarde dolari, și Franta, cu 5,2 miliarde dolari.

Practic, comerțul mondial cu produse ecologice este dominat în proporție de 65% de trei țări. Acest lucru este datorat și de numărul mare al populației de pe cele două continente, precum și nivelul peste mediu al puterii de cumpărare al locuitorilor.

Proporția se schimbă atunci când vorbim despre consumul de produse ecologice pe cap de locuitor. Dacă în Statele Unite consumul este de 9 dolari/cap de locuitor, locuitorii care cumpără cele mai multe produse ecologice vin din Elveția (250 dolari/cap de locuitor), Danemarca (226 dolari/cap de locuitor) și Luxemburg (186 dolari/cap de locuitor).

IFOAM (Federaţia Internaţională a Mişcărilor din Agricultura Ecologică) este cea mai importantă organizaţie din domeniu, reunind 750 de organizaţii membre din  116 ţări. Scopul asociaţiei este de a promova şi a reprezenta la cel mai înalt nivel principiile agriculturii ecologice. Cu o tradiţie de 40 de ani, IFOAM continuă să reprezinte agricultura ecologică la nivel global, prin oferirea de informaţii şi suport. 

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE