Piața lactatelor din România se prăbușește. Vânzările de lactate românești scad alarmant în timp ce importurile din UE cresc

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vânzările de lactate produse în România au scăzut în septembrie şi octombrie cu 25% faţă de perioada similară din 2013, pe piaţă intrând, după embargoul impus de Rusia, cantități mari de lactate produse în UE.

“Vânzările de lapte produs în România merg foarte prost în ultimele două luni şi au scăzut cu 25% faţă de intervalul septembrie-octombrie 2013. De vină sunt scăderea puterii de cumpărare, care a diminuat consumul, dar, în primul rând, cantitățile mai mari de produse intrate pe piaţa românească din UE, la preţuri mici, după embargoul impus de Rusia”, a declarat președintele patronatului din industria laptelui.

Producătorii de lapte au  în depozite stocuri de marfă mai mari decât în oricare dintre ultimii ani

“Sunt multe ferme mari cu stocurile până la tavan. Cele 150 de fabrici de lactate din România au pe stoc marfă pentru şase luni, în special lapte praf, caşcavaluri şi brânzeturi” , a declarat agenţiei MEDIAFAX Dorin Cojocaru, preşedintele patronatului APRIL.

Efectul creșterii importurilor de lactate din UE:  numărul fermelor vor scădea drastic în următorul an, pentru că procesatorii români încep să piardă competiţia cu cei din UE, care practică preţuri mai mici.

“A scăzut mult producţia de lapte în această toamnă. Ne omoară embargoul, pentru că vine lapte din străinătate, din ţări care înainte exportau în Rusia”, a spus Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România.

Întreaga piaţă a laptelui a scăzut în acest an. Vânzările de lactate în primele zece luni ale acestui an au înregistrat un declin de 5-7% faţă de cele înregistrate în perioada similară a anului trecut.

Potrivit APRIL, piaţa lactatelor este estimată la peste 880 de milioane de euro. Cei mai importanţi producători la nivel naţional sunt Danone, Albalact, Friesland, Olympus, Delaco şi Hochland.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE